На рождения ден на Боян Петров: Представят книга в памет на големия алпинист

Представят книгата „България на крачка от Хималайската корона“ в чест на Боян Петров

Известният български алпинист и изследовател доц. з.м.с. Сандю Бешев ще представи в Планетариума на Регионалния природонаучен музей – Пловдив своята книга „България на крачка от Хималайската корона“.

Издаването на книгата, която е 20-та поред на автора, е посветено на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България /19 ноември 2019 г./ и е в памет на Боян Петров, направил най-много от българските алпинисти в битката за 14-те надоблачни гиганта, но останал вечен пленник на най-ниския от 14-те осемхилядника – вр. Шиша Пангма 8027 м.

Събитието е с безплатен достъп и ще се състои на 7 февруари 2019 г. – рожденият ден на Боян Петров, а два дни по-късно това ще стане и в гр. Перущица, където е корентът на Боян по майчина линия.

За автора:

Доц. з.м.с. Сандю Бешев се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световен алпинизъм от 50 години. Самият той е изкачил над 500 върха на 3 континента, кръстник е на над 15 от тях. Благодарение на него 2 върха в Кавказ и Андите носят името „България“.

За спортните си успехи е удостоен със званието „заслужил майстор на спорта“ и орден „Народна република България – II степен“. През 1967 година той става първият българин, изкачил седемхилядник – връх „Абу Али ибн Сина“ или „Авицена“ в Памир (бивш пик „Ленин“) 7134 м.   

Подобни статии

Top