На Томина неделя не се работи нищо, празнуват три чудесни имена

В края на Светлата седмица след Великден, Православната църква отбелязва  Светла или Томина неделя.

Тя е наречена така, тъй като на неделята след Възкресение Христово се почита паметта на един от 12-те Христови ученици – Апостол Тома.

В историята апостолът е известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват „Видяхме Господа“ той им отвръща: „Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам.“

На първата Неделя след Възкресението Исус отново се явява на учениците си, този път там е и Тома. Христос се обръща към него и му казва: „Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали.“

Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.

Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Томина неделя е позната освен като Светла неделя, също и като Празна неделя. На този ден, както и през дните между Томина неделя и Възкресение Христово не се работи на полето и не се захваща тежка работа.

Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава и производните им.

Подобни статии

Top