На вечеря с арменския поп: В света на арменската кухня с хериса и торта „Мляко от пиле“

Продължават етно вечерите на Гребната база

 Люле кебап, долма по оригинална рецепта и телешки кюфтенца с  пилаф  – това ще са само част от ястията на арменската кулинарна вечер, която се организира на 12 септември от „Общоарменски Благотворителен Съюз Парекордзаган“ и Фондация „Заедно“ като част от срещите на народите в Пловдив. Партньор и домакин на събитията е ресторант “Нетуно” на Гребната база.

 Всички блюда ще се сервират с традиционния и автентично приготвен арменски хляб „лаваш“. Акцентът на вечерта ще е ястието Хериса*, което е традиционно за народа и ще бъде направено по древна рецепта от зората на арменската история.

Освен торта „Мляко от пиле“, сладките арменски изкушения се допълват от назук и халва.

Ако все пак има недоволни гости, въпреки всички тези кулинарни изкушения, те ще имат възможност за първи път наистина да се оплачат на арменския поп J Духовният водач на арменците в града под тепетата Дер Храч Мурадян ще бъде специален гост. Свещеникът ще уважи събитието на своите сънародници, което е основен акцент от тазгодишната програма на етно вечерите на Гребната база през целия месец септември.

Арменската общност е подготвила и още няк

олко изненади за гостите и за всички, които са решили да се разходят в парк „Отдих и култура“. Любителите на кулинарното изкуство ще имат възможност да „откраднат“ всички тайни рецепти на традиционните ястия. Същата вечер  ще бъде представена и книгата – „В света на арменската кухня“, която е истинско кулинарно бижу.

Освен на специалния книжен щанд, гостите ще могат да се насладят и на богата танцова програма. Арменската общност е поканила цели 3 формации децата от „Астхигнер“ (Звездички), младежкият танцов състав „Йеразанк“ (Мечта) и танцов състав „Нърени“ (Нарово дърво). Началото на програмата е в 19 часа. Всички, които не са успели да запазят места, ще могат да си поръчат вкусна храна за вкъщи.

Организаторите са предприели всички необходими противоепидемични мерки.

Хериса ни връща към зората на арменската история, в региона на Харпет – житницата на стара Армения, в първите години на християнството. Обичаят повелява, по време на празници, на бедните да се приготвя топла храна. Основна храна тогава е било житото, което се варяло дълго и с големи дървени лъжици се смесвало с месото. Монасите възлагали тази нелека работа на дошлите да се нахранят с думите „Хъри са!“ – „Разбий това!“Ястието е популярно и в страните от Близкия Изток, специално в Сирия, Иран, и Турция, под името ‘Кешкек’.

Подобни статии

Top