НА ЖИВО: Министърът на образованието Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“

Просветният министър отговаря в момента на въпроси на граждани и медии

Министърът на образованието и науката Николай Денков отговаря в момента на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет от 8.30 ч. на 19 ноември, петък.

По време на разговора той ще коментира всички актуални теми, които са във фокуса на общественото внимание: тестването на учениците в училище, за да се върнат в класните стаи в безопасна среда, усилията на директори, учители и родители за възстановяване на присъствените занятия и много други.

Въпросите към него могат да бъдат задавани и в момента, по време на живото излъчване, на страницата на правителството във Фейсбук.

„Връщаме учениците в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 население”, заяви образователният министър акад. Николай Денков, който гостува в рубриката „Властта говори.Открито”.

Кога ще се върнат учениците от 5 до 12 клас в училище?

„До момента са поръчани близо 3 млн. теста. От тях са пристигнали  851 000. Очевидно проблемът е, че в България няма тестове от този тип, който родителите предпочитат. Имаме тестове за малките ученици до края на следващата седмица, както и средства за тестване до края на коледната ваканция. Големият проблем е кога ще получим тестове за по-големите ученици”, каза Денков. Той благодари на родителите и учители, които са разбрали колко е важно децата да се върнат в училище. Той подчерта, че броят им се увеличава с всеки изминал ден и само в Пловдив вчера са се върнали над 1000 ученици.

Министърът подчерта, че тежестта, която всички понасят, идва от високата заболеваемост в страната.

„Допреди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 заболели на 100 000 души население. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, ние имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 заболели. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този”, обясни Денков.

Той заяви, че от МОН постоянно се намират в среда между противоположни мнения и постоянно търсят баланс.

„Единственият начин е да потърсим линията, която е логична и е медицински обоснована, затова и водещи са указанията на здравното министерство. Идеята училищата да купуват тестовете твърде рано, без да бъде обсъдена, изтече в публичното пространство. Затова и се получиха такива противоречиви мнения. Тази идея отпадна и в момента изобщо не я обсъждаме”, увери министърът.

Има ли вероятност парите за тестовете на малките ученици да свършат и да се наложи училищата да плащат за тях?

„Средства има до коледната ваканция и проблемът изобщо не е този. Проблемът е в наличните тестове и доставките в ритъм ,който не е достатъчен. Със здравния министър обсъждахме възможността за големите ученици да се въведе друг тип тест и така да се облекчи натискът върху фирмите. С него се взима проба от носа, самите ученици ще си я взимат. Пробата се взима от началото на носа, не се бърка навътре. В Австрия бяха показани видеа, в които такива тестове използват малките ученици. В България, за съжаление, родителите се настроиха селективно към тестовете и трябва да преборим и това”, отговори министърът.

Има ли предвидени пари за всички ученици за 2022 г., за да могат да учат присъствено?

„Парите трябва да се осигуряват от Бюджета. Ние ще ги поискаме , не само защото това е правилният начин децата да са в клас, а и по този начин средата е безопасна за тях. Важно е да се каже, че и икономически това е по-добрият вариант. Тестването струва около 25 лв. за дете на месец. А ако родител си остане вкъщи, компенсацията е 650 лв. Това са несравними суми. Освен това родителят ще бъде икономически активен. Това означава, че ние трябва да използваме този подход”, смята Денков.

Кога ще бъде премахнато тестването на учениците?

„При заболеваемост под 250 на 100 000 души. Зависи и от ваксинацията на населението. В България вече имаме около 6% ваксинирани деца, около 4% преболедували. Постепенно се натрупва и този контингент в младата възраст. Но вирусолозите предупреждават, че може да се появи щам, който е по-опасен от делта варианта. Трябва да се подготвим и за нова вълна”, предупреди министърът. Той добави, че има над 45% ваксинирани учители.

По отношение на ниския брой положителни тестове, министърът подчерта, че това се дължи на изолацията, в която са били учениците, преди връщането им в клас. Той припомни и ситуацията след 15 септември, в която училищата са били пред епидемиологичен взрив.

„Ако не осигурим безопасна среда, гарантирано ще възпроизведем подобна ситуация. В рамките на месец пак ще сме пред епидемичен взрив, пак ще трябва да затворим училищата, вероятно ще трябва да затворим и страната. Практиката в развитите страни, която се опитваме да въведем  – вкарваме децата в училище, но не позволяваме заразата да се развие”, обясни още Денков.

Министърът бе категоричен, че презапасяване с тестове няма, а огромното забавяне с доставките води до проблеми и с преразпределянето. Тестовете се правели в клас, защото от МОН не искали тестването да бъде про форма.

„Правейки тестовете в клас, всички виждат резултатите, ясно е, че тестовете са извършени правилно и се осигурява безопасна среда. Няма връзка между честотата на тестването и броя на положителните тестове. Честотата се определя, чисто медицински, от дължината на индукционния период – колко дълго след заразяването детето натрупва вирусен товар и започва да заразява другите. За делта варианта този период е около 3 дни. Ние сме избрали по-щадящия вариант от два дни”, посочи Денков.

Той добави, че никога не е подкрепял задължителната ваксинация на деца и на учители, но смята, че доброволната ваксинация е необходима.

Денков изясни и защо тестването се прави два пъти в седмицата:

„Ако детето се е заразило в събота, то няма да заразява другите деца в понеделник. Болестта обаче ще е развила в сряда и то ще заразява околните. Затова се правят тестове два пъти седмично“.

Снимка: Стопкадър Фейсбук/Министерски съвет на Република България

Подобни статии

Top