На „Златна ябълка“ в Горни Воден четат молитва чрез социалната мрежа

Днес православната църква отбелязва Акатистова събота – Чудотворна икона „Златна ябълка“ и Св. свщмчк Артемон, презв. Лаодикийски.

Поради ограниченията за пътуване в цялата страна обаче,  мнозинството от желаещите да дойда да се помолят лично за рожба пред чудотворната икона на майката Божия няма да могат да присъстват в храма на празника. Оттам уточняват, че ще се помолят за всеки един. Затова от църковното настоятелство са създали специален пост на страницата си във Фейсбук. Там желаещите да бъдат включени в молитвата могат да запишат своите имена.

Ние ще се молим за всички вас. Напишете вашите имена тук като коментар или ни изпратете лично съобщение – ще бъдат прочетени в молитвите. Бъдете здрави, пазете себе си и ближните си, а ние с радост ще ви очакваме отново в храма след приключване на извънредното положение и отшумяване на епидемията.

Празникът Златна ябълка е посветен на Света Богородица като пазителка на майчинството.

Божията Майка“Златна ябълка“ е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Именно и затова бъдещите родилки носят хлебни питки, които след богослужението раздават на миряните в храма, а иконата украсяват с цветя и ябълки.

Чудотворната икона на Божията майка  се пази в църквата „Успение Богородично“  от 17 век. Иконата е рисувана с темпер върху дърво от неизвестен автор през 16 век и е със сребърен обков, който тежи 2 кг. Заради характерните колан и три златни ябълки, изписани в изображението, светинята е популярна и като „Златната ябълка“.

Безбройни са чудесата, извършени от Богородица пред нейната чудотворна икона оттогава до ден днешен.

Подобни статии

4 Коментара

 1. Desislava Vrancheva написа:

  Десислава Людмил Кънчо Любомир Донка Юлия

  • DC NewsDC News написа:

   Здравейте, напишете ги в страницата на църквата. Можете да се прехвърлите там от връзката в статията. Хубав ден!

 2. Мария написа:

  Иван,Генчо,Тцветелина,Маринка,Евдоксия, Мария

Top