Началникът на Първо РУ Петър Тодоров поема пловдивската полиция, но като зам.-директор (ВИДЕО)

Ст. комисар Йордан Рогачев все още е в болница и след излизането му ще се решава за него, посочи вътрешният министър Бойко Рашков

Началникът на Първо РУ Петър Тодоров поема пловдивската полиция, но като зам.-директор. Това съобщи преди минути в Пловдив служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Досегашният зам.-директор комисар Димитър Събчев ще оглави РУ-Раковски. Засега няма яснота какво ще се случи със ст. комисар Йордан Рогачев, който все още е на поста директор на ОДМВР-Пловдив, тъй като е в болница, на болнично легло, стана ясно от изявлението на министър Рашков.

Той съобщи също, че арестуваните вчера седем полицаи, начело с шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев, са оставени в ареста за 72 часа, след като са им повдигнати обвинения. Засега не е ясно какви са обвиненията.

Ето какво още каза министърът:

„Неслучайно съм втори ден тук. Ръководството на МВР оценява случилото се в Трето РУ в Пловди като удар срещу авторитета на Министерството на вътрешните работи. Удар, който разбира се се отразява на имиджа и на авторитета на всички служители, които са в ОДМВР-Пловдив. От друга страна обаче, не трябва да забравяме, че става дума за честна и почтена оперативно-издирвателна дейност на дирекция „Вътрешна сигурност“, която е подчинена директно на министъра на вътрешните работи. 

Така че това, което е лошо, което се е случило, е резултат от една упорита и успешна оперативно-издирвателна работа, довела до реализация на една разработка, съвместна с Окръжна прокуратура – Пловдив. Това е положителното. 

Няма престъпност със или без пагони. Има престъпност. В конкретния случай тя е от престъпници с пагони и от такива без пагони. Още не сме сигурни какъв е мащаба, защото сме в първите дни на разследването, което се провежда доста активно от Окръжна прокуратура – Пловдив. Поздравявам колегите и окръжния прокурор г-н Попов. 

Чудя се и бях доста остър със състава преди малко. Чудя се, кое доведе до това в службата на МВР да се появят такива явления, да се прояви такава групова престъпност. Лично аз нямам конкретен отговор на този въпрос, но имам един по-общ отговор и това е мое лично мнение. Тогава, когато има деморализация отгоре надолу, тя ще стигне и до редовите служители на МВР. За голямо съжаление, казвам това. 

Когато виждаме някъде, в някое помещение и мебели кюлчета със злато и милиони левове просто хей така, като за лека нощ и когато всеки български гражданин разбира, че такива имущества, такива средства са невъзможни дори да заемаш длъжността председател на Министерския съвет, това неминуемо се отразява и на морала на обикновения, редови служител на МВР. 

Да, днес взехме решение и възложихме ръководните функции на дирекцията на МВР в Пловдив на г-н Петър Тодоров (началникът на Първо РУ в Пловдив – б.р.). Той е служител с 30-годишен опит и стаж. Бих казал, че е един от доайените в това отношение тук. Разчитаме на него и аз вече съм казал, че под негово ръководство дирекцията трябва да вземе всички мерки, за да може всички ние, българските граждани, да участваме в едни честни избори, които след около месец и половина-два, ще са у нас. Без да се отслабва естествено натиска върху криминалния контингент на територията на Пловдивска област.

Същевременно, чувствайки се  в известна степен виновен, зам.-директорът вече е преназначен по негово желание в друго поделение на МВР в област Пловдив. 

С г-н Рогачев няма напредък, защото той се намира тук в Пловдив, в болница. Вчера с г-н Събчев установихме контакт, той е на болнично легло и в момента, естествено, че, ние сме живи хора и не можем да предприемаме каквито и да е уволнения или пък наказания спрямо него. Нека да го изпишат и да бъде първо извън болницата, защото всяка една стъпка наша в тази посока, когато един човек се разболее, се обръща срещу нас. И затова ще проявим нужното търпение, нека той, докладваха ми, че има урологичен проблем. До момента нямам конкретен негов отговор той какво възнамерява да прави. 

Г-н Тодоров сега ще бъде на длъжност зам.-директор и съм му възложил функции по ръководството на цялата дирекция на МВР в област Пловдив.“ 

На журналистически въпрос по повод подслушването на 32-ма политици от ИТН, ДБ и ИСМВ, Рашков отговори:

 

 

„Има една служба, която държавата е създала и която трябва веднага да се задейства и да извърши необходимите проверки. Аз, доколкото имам правомощия, мога да проверя служба в министерството, която има такива сведения. Но напомням ви, обърнете се към тази служба, тя се нарича Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Да бъдат така добри тези членове на това бюро да се самосезират от публикацията днес и да не се счита, че министърът на вътрешните работи ще тръгне да върши тяхната работа. 

Аз знам, че нямам такава информация, това прочетох днес от медиите и аз.“

Бойко Рашков обяви, че предстоят още рокади не само в Пловдив, но и в страната.

„За днес това е кадровата промяна тук. Оставям на г-н Тодоров, който като навлезе тук в обстановката, ще предложи на министъра това, което трябва да предложи, пък ние ще вземем съответното решение. Най-малкото ще видим кой ще заеме неговото място в Първо РУ“, добави той.

На въпрос колко от машините за гласуване са  в различни дирекции и дали и в Пловдив има такива, той каза:

 „Действително машините за гласуване са изключително важен въпрос, защото има не много на брой – около 89 машини, останали от предишния вот в Регионални дирекции на вътрешните работи. Аз не съм наясно каква е причината за това. Останалите по места са прибрани в София и се охраняват на място в жандармерията. В Пловдив също има оставени машини. 

Може би тези дни този въпрос ще има решение. Засега въпросът е поставен на прокуратурата в Кюстендил, какво правят тези машини в ОДМВР-Кюстендил. В следващите дни ще взема необходимите мерки те да бъдат прибрани в София, да бъдат проверени и да се включат в изборите само тогава, когато има експертно становище дали са годни да бъдат използвани.“

Снимка: стоп кадър БНТ
Видео: БНТ

Подобни статии

Top