Началникът на РУО Иванка Киркова: Има такива проверки. Смятам, че съвестно си върша работата!

Киркова е категорична: Подобни шантажи, заплахи и т.н. няма да попречат и повлияят на решенията ми

По повод информацията за проверки на договорите за консултантски услуги в училищата в Пловдив и областта, извършвани от Икономическа полиция и сигнала срещу началника на РУО Пловдив Иванка Киркова, изпратен до президента, премиера и останалите държавни институции в страната, DCNEWS потърси и нейната позиция.

Икономическа полиция проверява училищата в Пловдивско! Източвани ли са пари за обучения?

Ето какво ни отговори г-жа Киркова:

„Да, има такъв сигнал, изпратен е до институциите. Да, има проверка от ресорните прокуратури и в момента тече разследване. Не се притеснявам от такива проверки. Това не е първата проверка. Всички директори на училища в областта и в България изобщо, трябва да провеждат квалификационни форми в рамките на 1,2% от бюджета Фонд Работна заплата на педагогическите специалисти. 

Много хора не могат да ми простят моето чувство за справедливост, както и това, че аз качествено си върша работата и, че не се съобразявам с подобни заплахи, които съм имала предварително. Всичко това е свързано с едно уволнение, което аз наложих – на г-жа Тонка Будакова, директор на ОУ „Георги Караславов“ в Първомай. Там има няколко проверки от прокуратурата по мои сигнали като началник, не в лично качество. (Докато съм на този пост в лично качество ще се въздържа да заведа каквито и да е дела, но ще го направя след това в сроковете.).  Аз като началник си свърших работата и натискът върху мен и моите служители също, директно от нея и индиректно от други лица, е от ноември.

Уволнението е наложено на 11 декември 2018 г. за фиктивно записани ученици, доказани с доказателства на полицията и екипите за обхват. Става дума за 8 доказани ученици, иначе са 15, може би също доказани. Освен това там се извършва одитна проверка и това, което разбирам, без да имам доказателства е, че тя е имала карта, с парите на училището е управлявала лични автомобили и е плащала кабелна телевизия включително. Така че в случая „Крадецът вика: Дръжте крадеца“. При мен има подадена декларация от нея с невярно съдържание. Докладвала съм на прокуратурата. 

Този сигнал, който е в прокуратурата не е подписан от нея, но тя стои зад човека, който е подал сигнала. Ако искат и дело да ми заведат, мисля, че ще мога да го докажа. Знам кой е човекът. Те направиха така, че този сигнал да е публично достояние на много хора и много институции и т.н. Това е!

Целта е почерняне на името ми, но моята функция е контролна и аз съм готова това да ми се случва. И искрено вярвам, даже съм щастлива, че прокуратурите ще направят такава щателна проверка, въпреки че миналата година имаше отново проверка по анонимен сигнал. Така ще може веднъж завинаги да се спре с подлия начин, с това на някой да му бъде забранявано да върши съвестно работата си. 

Не съм положила подписа си под нито един документ и предвид всичките тези заплахи и миналогодишни жалби, съм се отказала да участвам в последния проект на МОН, свързан с квалификация на педагогическите специалисти за разлика от другите началници на РУО в България. Била съм експерт по квалификации. Разбирам от това, познавам и имам добри контакти с представителите на повечето фирми, които провеждат квалификациите. Имам собствено мнение, дори мога да преценя качеството на обученията. РУО също извършва тематични проверки и за установените нарушения даваме задължително предписания. 

Смятам, че съвестно си върша работата! Ще заведа дела срещу всеки, който продължава да ми нарушава правата! Подобни шантажи, заплахи и т.н. няма да попречат и повлияят на решенията ми, когато съм убедена в моите правомощия.

Преди уволнението на тази директорка бях заплашвана месец преди това. Това беше проверка по данни на първостепенния разпоредител, т.е. аз не съм я изфабрикувала тази проверка. Имах данни, направих проверка и така тръгнаха нещата“. 

Подобни статии

Един коментар

  1. Експерт написа:

    Разгледайте и обучението на директорите!Много интересен казус!

Top