Началникът на Трето районно Самуил Хаджиев остава зад решетките

При мярка, различна от задържане под стража, съществува опасност обвиняемите да извършат престъпление

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев, полицая от същото полицейско управление Атанас Качаков и техните съучастници Даниел Димитров и Симеон Иванов.

Арестуван е шефът на Трето РУ в Пловдив, в районното тече спецоперация

Спрямо Хаджиев и Качаков са повдигнати обвинения за  престъпление по чл. 356а, вр. чл. 354а, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвинението е за опит да придобият на 5 април 2021 г. около 500 кг марихуана, произвеждана за медицински цели в пловдивското село Болярци. Там е имало обект на фирма, която произвеждала марихуаната с надлежно разрешение, а Хаджиев и Качаков са се възползвали от служебното си положение, смята прокуратурата.

Обвиниха шефа на Трето РУ и негов колега от районното в тежки престъпления

Началникът на Трето районно управление е обвинен и за извършени престъпления по чл. 289, както и по чл. 338 ал.1 от Наказателния кодекс.  На 31 март 2021 г., в гр. Пловдив, той накарал длъжностно лице от разследващите органи от Трето РУ да наруши служебните си задължения и да извърши претърсване и изземване в база на пловдивска фирма. По случая е било образувано и досъдебно производство, без да са налице законови основания за това и въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив.  Спрямо него е повдигнато обвинение и за това, че при задържането му на 19 май 2021 г., в автомобила си в Кричим е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона.

Спрямо полицейския служител Атанас Качаков, както и спрямо цивилните лица Даниел Димитров и Симеон Иванов е повдигнато обвинение  за престъпление по чл. 142 ал. 3 т. 3 във вр. ал. 2 т. 2 и т. 6 вр. ал. 1 и чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Става дума за отвличане на 28-годишния дилър на наркотици Фарук Манаф. Тримата са отвлекли Манаф и спрямо него са проявили особена жестокост. Според разследването, отвличането е свързано с наркотични вещества.

Окръжният прокурор Румен Попов: Арестувани са шефът на Трето РУ и 7 полицаи

Симеон Иванов е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс, за разпространяване на дрога.

Началникът на Първо РУ Петър Тодоров поема пловдивската полиция, но като зам.-директор (ВИДЕО)

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства не може се направи обосновано предположение относно причастността на  Хаджиев и Качаков към престъплението по чл. 356а вр. чл. 354а ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК. Според съдебния състав няма достатъчно доказателства, че те са направили опит да придобият 500-те килограма дрога, произведена за медицински цели.

Има обаче достатъчно доказателства и спрямо двамата, и спрямо цивилните лица – Димитров и Иванов, за останалите обвинения.

Съдът намери, че към настоящия момент при мярка, различна от задържане под стража, съществува опасност обвиняемите да извършат престъпление.

Бойко Рашков: Задължително в пловдивската дирекция на полицията ще има рокади (ВИДЕО)

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване  пред Апелативен съд – Пловдив на 27 май 2021 г. от 10 часа.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top