Над 100 доброволци се включват в облагородяването на Данов хълм

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, преминава през два етапа

Над 100 души – активисти, доброволци, граждани, представители на НПО организации и местна администрация ще се обединят, за да направят пловдивско тепе по-приятно и по-чисто място. Всички те ще се включат в дейноститe по облагородяване на Дановия хълм.

Организатори на инициативата са район Централен – Община Пловдив, ОП „Градини и паркове“, Free Plovdiv Tour, Аварийно Спасяване Пловдив и сдружение БГ Бъди активен. Акцията ще се проведе на 15-ти май от 10 часа и е отворена за всеки желаещ.

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, преминава през два етапа – почистване на пространството от отпадъци и залесяване.

В самото начало на дейностите на хълма бе осъществена „Разходката на Джейн“, по време на която бяха набелязани проблемните зони.

Всеки участник имаше възможност да се разходи и да даде предложенията си за промяна на настоящия облик на тепето, а експерти и активисти да споделят своите възгледи и идеи за неговото облагородяване.

В дейностите влизат: отваряне на водоскоците; отваряне на стълбищата; разчистване на алеите от предварително изрязани храсти и клони. От ОП „Градини и паркове“ ще осигурят необходимия инвентар и инструменти, като молбата на организаторите е доброволците да си носят единствено ръкавици за работа. Събитието ще приключи с музикална програма и лека почерпка за всички участници в дейностите.

В акцията ще се включат представители на администрацията на Район „Централен“ , на ОП „Градини и паркове“, доброволци на _Място България и сдружение БГ Бъди активен, екип на Аварийно спасяване Пловдив,  екип БЧК, катедра „Екология“ към ПУ „Паисий Хилендарски“, Спелеоклуб Пловдив, екип на Plovdiv Free Tour, представители на Съюза на Ландшафтните архитекти и други.

Организаторите призовават всички, които имат желание, да вземат участие в почистването, което ще стартира от шадравана на Данов хълм.

„Градини и паркове“ се включват в поредна акция за облагородяването на Дановия хълм

Десетки служители на „Градини и паркове“ ще се включат в насрочена за 15 май (събота) акция за облагородяване на Дановия хълм, анонсира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

Това е поредната съвместна инициатива на Община Пловдив, район „Централен“, „БГ Бъди активен“, други сдружения и организации  за превръщането на Сахат тепе в още по-привлекателно място.

„Всекидневно се грижим за приветливия вид на тепето. Наскоро там разчистихме суха растителност, осигурихме проходимостта по пътеките. Благодарни сме за всяка доброволческа акция, която допринася за облагородяването на тази природна забележителност“, отбеляза Козарев.

Предвижда се да бъдат оформени каналите на  водостоците по двата склона край Часовниковата кула, като целта е на следващ етап по тях да се пусне и водата. Очаква се доброволци да се включат в почистване на стълбищата от новоизрасли във фугите бурени.

Подобни статии

Top