Над 100 събития ни очакват на Нощ на театрите 2022 - DC news

Над 100 събития ни очакват на Нощ на театрите 2022

Европейската „Нощ на театъра“ се провежда всяка трета събота на ноември

Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България тази вечер – 19 ноември и „ще отвори вратите“ на сценичните изкуства към сърцата на зрителите. Тази година посланието на европейската инициатива е „През девет нощи в десетата“. Програмата на европейската инициатива събира над 100 съдържания от различни театрални жанрове, които ще бъдат представени в 13 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Символичното начало на Нощта бе поставено в Пловдив – на Голяма сцена в Драматичния театър, с едно от най-новите му заглавия – „Вампир“ по Антон Страшимиров. Това „отваряне“ на инициативата няколко часа по-рано (18 ноември, 19 ч.) никак не е случайно – тази година един от големите акценти в програмата е българската драматургия.

Следват още представления, на 19 и 20 ноември. Участва и Държавна опера – Пловдив за първа година, те ще представят на 19 ноември – „Дон Карлос“, където ще има среща с диригента преди постановката.

За първи път като посланици на инициативата се включват драматургът Александър Секулов, режисьорът Антон Угринов и актьорите Владимир Михайлов и Виктория Николова.

„Нощ на театрите“ ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. За първи път в историята на Нощта на театрите Народен театър „Иван Вазов“ ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени.

Европейската „Нощ на театъра“ се провежда всяка трета събота на ноември. Идеята за специалното събитие, което празнува европейския театър, е на Елеонора Роси, театрален режисьор, актриса и преподавател по драма в театралната консерватория в Льо Ман, Франция. През миналите девет издания на инициативата броят на зрителите достига близо половин милион.

Подобни статии

Top