Над 1000 старинни ютии дари на Етнографския музей художникът-колекционер Димитър Добрев

Дарението включва ютии, работещи на въглища, с газ, със спирт за горене, а също и по-модерните електрически

Голямо дарение от старинни ютии постъпи в Регионалния етнографски музей от пловдивския художник Димитър Добрев, съобщиха от музея в страницата си във Фейсбук.

Художникът е колекционер на ютии и през последните четири десетилетия той събира цяло съкровище от старинни и съвременни ютии, техни реплики и сувенири. Най-старите са от края на ХVІІІ век.

В колекцията му има ютии, работещи на въглища, с газ, със спирт за горене, а също и по-модерните електрически, които са от ХХ век.

Дарението включва над 1000 ютии, изработени в занаятчийски работилници, манифактури или фабрики. Сред находките има ютии, произведени в България, в различни европейски държави, а също и от цял свят. Всяка ютия е уникална и разказва историята на времето си.

От музея благодарят на колекционера за невероятния жест. „Оценяваме го по достойнство, защото ютиите са неговото богатство, част от неговия живот. Името му ще остане в паметта на града ни не само като колекционер, но и като дарител с голямо сърце„, допълват от културната инститиуция.

Подобни статии

Top