Над 1000 участника наричаха за здраве и берекет в село Първенец

Кметът на община „Родопи” и заместникът му гониха злите сили в Първенец

Над 1000 участници гониха днес злите сили, наричаха за здраве и берекет и радваха публиката на фестивала на кукерските и маскарадните игри „ Сирница” в родопското село Първенец. Десетвековната традиция събра пазители на изконния обичай  от цялата страна. Центърът на селото бе сцена за изява на шумни и пъстри кукери.

Групите дефилираха от ранни зори, като не подминаха къща в Първенец. Кукерският  празник премина сред чудния звън на хлопки и чанове.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов се включи в кукерското дефиле с пожеланието, че традицията ще продължи, че българският бит и обичаи ще се съхранят за идните поколения, а фестивалът ще събира и ще радва всяка година на празника Сирни Заговезни  многохилядна публика.

Неговият заместник  Владимир Маринов пък сподели,че традиционно идва на карнава „Сирница” в Първенец , но тази година за първи път гостува от позицията на ръководител на община „Родопи”.

Тазгодишното издание на фестивала събра хиляди, дошли да  видят  дефилето на  страховити и весели кукери, бабугери, мечкари, станчинари, чауши, бабички, старци.

За първи път в колоритното кукерско шествие се включиха и участници от Перник.

Жители и гости на с. Първенец се насладиха на този жизнерадостен и самобитен празник, съчетал в едно костюм, танц и музика.

 

 

Подобни статии

Top