Над 1,2 млн. лв. дължи община „Родопи“ на Пловдив за депониране на боклук в Цалапица

Ще затвори ли община Пловдив депото си за „Родопи“?

Над  1,2 млн. лв. дължи община „Родопи“ за депониране на отпадъците си на депото в Цалапица за 2013-а, 2014-а и 2015-а година. Това съобщи пред журналисти ресорният зам.-кмет Анести Тимчев на пресконференция днес.

По думите му сумите се начисляват съгласно Закона за управление на отпадъците, според който всяка една община, която събира, транспортира, предава или обработва отпадъци, плаща такива суми, които се превеждат по сметка на РИОСВ. След това част от парите се използват за ретултивация на съществуващи полета на сметището и за закупуване на техника.

Тъй като депото на Цалапица се управлява от Регионално сдружение за управление на отпадъците, председател на което е кметът на най-голямата община (в случая това е община Пловдив и председател е кметът Здравко Димитров – б.р.), останалите общини, членки на сдружението, са внасяли допреди две години дължимите суми по сметката на община Пловдив. От тази сметка те са били превеждани на РИОСВ-Пловдив. Впоследствие всяка община имала право да тегли от РИОСВ средства от тази сметка, за закупуване на техника например, поясни Анести Тимчев.

През 2019 година обаче, община Пловдив получила акт от РИОСВ, че дължи 400 000 лв. – сумата на община „Родопи“, която не е била преведена по сметките от предишното общинско ръководство на „Родопи“. Въпреки че община Пловдив е обжалвала акта на РИОСВ, Върховният административен съд е постановил, че Пловдив трябва да внесе парите в екоагенцията с лихвите и така сумата набъбнала до 458 122 лв.

Наскоро от РИОСВ връчили нов акт на пловдивската общинска администрация, този път за 2015 г. С лихвите сумата е в размер на 496 902 лева и отново не е платена от община „Родопи“. При проверка днес стана ясно, че селската община дължи и още 286 115 лева, но за 2013-а година.

Община Пловдив е изпратила до „Родопи“ покана за доброволно изпълнение, но оттам са отказали да си платят.

„Разговарях с кмета на „Родопи“ Павел Михайлов повече от 15 пъти, но той отказа да плати парите, с мотива, че тогава не е бил кмет и от общинския съвет ще му търсят отговорност“, посочи Тимчев. И допълни, че има възможност общината да забрани достъпа на „Родопи“ до сметището в Цалапица, но тогава би се стигнало до екологична бомба.

„Какво би станало, ако 500 тона боклук всеки ден там остане несъбран? Екологична бомба. Отдавна им се заканвам, но не знам кога ще го направя“, коментира заместник-кметът на Пловдив Анести Тимчев.

Подобен казус имало и с община Стамболийски, но тогава кметът Георги Мараджиев поискал разрешение от местния парламент да изтегли кредит в размера на необходимата сума и общината се издължила към Регионалното сдружение. Впоследствие си върнала парите от сметката на РИОСВ.

Снимката е илюстративна

Top