Над 120 членове на БСП в Пловдив хвърлиха партийните си книжки - DC news

Над 120 членове на БСП в Пловдив хвърлиха партийните си книжки

Според тях Корнелия Нинова е приватизирала партията

Повече от 120 души от членовете на БСП в пловдивската организация напускат партията. Това стана ясно на нарочен брифинг на общинските съветници „Автентична лява БСП“ днес в Пловдив само ден, след като почти цялата партийна организация в Перник, начело с кмета Станислав Владимиров, също напуснаха столетницата. Това са около 5 на сто от цялата градска организация, стана ясно на извънредната пресконференция.

„Напускаме БСП, но оставаме леви и ще продължим да защитаваме социалистическата идея и пловдивчани в Общинския съвет на Пловдив. Напускаме партията на Нинова, която тя приватизира. Конгресът е доказателство, че партията е загубила своя облик. Тя се е обезличила с безпринципни коалиции, с десни партии и популисти, фалшифициране на делегатските листи, санкции за неудобните в партията“, заяви Николай Радев, който бе кандидат за кмет на БСП на последните местни избори, а в момента е общински съветник.

На пресконференцията стана ясно, че бившите социалисти са основали сдружение „Алтернатива за Пловдив“, което е с нестопанска цел. Така те ще могат да наемат офис и да възстановят приемната си за пловдивчани.

Съветниците от досегашната „Автентична лява БСП“ обявиха, че името на групата им в местния парламент става „Алтернатива за Пловдив“.

Те заявиха, че им предстоят разговори с други градски организации, които са излезли от партията, за да обменят опит и идеи. Според тях това напускане било последен протест срещу БСП на Нинова. Засега няма идея за създадаване на национална структурна организация напусналите левицата.

В своя декларация те заявяват, че с действията си последният конгрес е станал унищожителен форум за партийната демокрация, социалистическия дух и здравия политически смисъл. Вижте пълния й текст:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Юбилейният 50 Конгрес на БСП се превърна в унищожителен форум за партийната демокрация, социалистическия дух и здравия политически смисъл. Ние, социалистите от Пловдив, не бяхме изненадани, защото заседанието в събота доказа всичко, което твърдим от 2020 година. Фалшифициране на делегатски списъци, противоуставна подмяна на помощни органи, манипулиране на гласувания, забрана за свободно изразяване на мнение чрез изключване на микрофони, противоуставно изключване на социалисти с повече заслуги към столетницата, отколкото настоящото ръководство и персонално – Нинова. Цялата тази „прелест“ от репресии в стилистиката на мракобесен фашизъм или бесен костовизъм я осветлихме отдавна на широката общественост. Съботният конгрес я направи достояние и пред дипломатическия корпус, пред болшинството честни социалисти и леви симпатизанти, които все още се надяваха на промяна. В началото бяхме самотни, когато обяснявахме за схемата „Нинова“, но от три дни вече е очевидно, че говорим за устойчив модел със следните характеристики:

1.     Саморазправа с измислени и лъжливи мотиви, а неудобните гласове се посочват като „кариеристи, антиматерия, клиентелисти и олигарси“.

2.     Участие в парламентарни колаборации и управленски коалиции с противоестествени съюзници като ДБ, ПП, ГЕРБ и ДПС, които идеологически и морално противоречат на автентичната социалистическа доктрина на БСП.

3.     Предателство спрямо българските национални интереси по важни геостратегически теми и въпроси.

4.     Отказ от задълбочен анализ и обективна оценка за позорните загуби на БСП в поредица от парламентарни избори.

5.     Отсъствие на политическо и държавническо визионерство, преднамерено заменено с дребнотемие.

6.     Липса на морал и порочни практики, които стимулираха посредствеността и лицемерието, двойните стандарти и порочни изгоди на ръководството.  

Всичко изредено и още много други лични „заслуги“ на Нинова и нейното обкръжение трансформираха партията в маргинална, трапезна, свита до минимум формация, готова на участие във всякакви безпринципни коалиции.

С огромна тъга заявяваме, че бяхме прави за намерението БСП да бъде сведена до мащабите на СДС – приватизирана и експлоатирана за лични цели. Причината? Страхът, че силни хора в силна партия могат да пречат на схемите, които са ни подготвили. За огромно тяхно нещастие ние не се предаваме и продължаваме да се борим за каузата, но по друг начин – извън партията на Нинова!

Днес ние, общинските съветници, които сме дългогодишни членове на БСП заявяваме, че напускаме партията, но оставаме социалисти и ще отстояваме неотменно левите идеи в Общински съвет Пловдив! Не напускаме само ние, а още 109 активни членове на БСП – Пловдив.

Изразяваме дълбокото си уважение към хората, подкрепяли ни през всичките тези години. Раздялата ни с Нинова и нейното ръководство е единственият начин, по който можем да представляваме и защитаваме интересите на левите избиратели!

1 2

Подобни статии

Top