Над 140 дървета са засадени в Асеновград - DC news

Над 140 дървета са засадени в Асеновград

На мястото на отрязаните три дървета в парка на Каварджията ще бъдат засадени нови пет от същия вид

Община Асеновград е засадила 141 дървета през 2021 г. в зелените площи за обществено ползване на територията на града. Точно 111 са широколистните, а 30 броя са иглолистните.

Сред засадените през годината дървесни видовете са вечнозелена магнолия, конски кестен, шестил, явор, чинар, албиция, китайски мехурник и декоративни кълбовидни, обикновена ела, хималайски бор, кипарис, плачещ кедър и други.

Отрязаните през изминалата година дървета пък са 69. Дървесината на всички тях е била физически отслабена. Наблюдавали са се нападения от патогени.

Припомняме, че през пролетта на 2021 г. беше организирана кампания за раздаване на дървесна и храстова растителност на граждани, кметове и кметски наместници от общината. За целта бяха предоставени общо 455 фиданки от следните видове: 191 броя иглолистни дървета (кипарис, обикновена ела, западна туя, източна туя) и 264 броя широколистни дървета (явор, чинар, шестил, бреза, китайски мехурник, плоски клен, червен бук и други).

Относно медийния интерес по темата с отрязаните три дървета от вида церцис в парк „Каварджията“ в Асеновград от общинската управа обясняват, че същите са включени в паспортизацията на община Асеновград през 2005 г. Още тогава те са описани като дървета в недобро фитосанитарно състояние и са били с препоръка за премахване.

След изготвен план-график за обход на града, целящ премахване на потенциално опасни сухи дървета, намиращи се в зелени площи за ползване, е установено, че трите дървета церцис, на видима възраст над 50 години, са в много лошо фитосанитарно състояние. Издадена е заповед за премахването им и предстои на тяхно място да бъдат засадени нови.

На мястото на отрязаните дървета ще бъдат засадени общо пет броя от същия вид, заради продължителния и красив цъфтеж. Засаждането ще се осъществи на пролет.

Подобни статии

Top