Над 140 паркоместа и изцяло обновен микрорайон откриха в „Централен“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

4 паркинга са изцяло реконструирани

4 паркинга с общо над 140 паркоместа откриха днес кметовете на Пловдив Здравко Димитров и район „Централен“ Георги Стаменов. Двамата прерязаха лентата на напълно преобразеното каре меду ул. „Прогрес“ и бул. „Копривщица“ от №38 до №68.

След цялостната реконструкция, освен изградените места за паркиране, са асфалтирани също междублоковите пространства около жилищните сгради и част от ул. „Прогрес“. Реновирани са също тротоарните настилки и бордюрите, монтирани са нови дъждоприемни шахти и осветление. Предстои да бъде монтирана също поливна система.

Стаменов: За месец и половина микрорайон в „Централен“ ще се превърне в малък оазис (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Освен това се повдигнаха бордюрите, с цел да се спре превръщането на зелените площи в паркинг за автомобили, бяха премахнати саморасляците и предстои да се засадят нови растителни видове“, обясни още районният кмет. Той уточни, че  инвестицията в този микрорайон е за близо 300 000 лева.

С новите, броят на новосъздадените паркоместа в „Централен“ за тази година стават 300, а предстои да бъдат направени още поне 100-150 до Съдебната палата, посочи кметът на Пловдив Здравко Димитров. По думите му само от началото на годината досега във всички райони са направени 1200 нови паркоместа. Заедно с ремонтираните, техният брой нараства до близо 1500.

Зико посочи, че в „Западен“ новите места за автомобили за тази година са 450, като в това число са и тези в първия многоетажен паркинг. В „Южен“ са направени нови 220 паркоместа, а в „Тракия“ – 300 и се подготвя проектиране на още толкова. В „Източен“ новите места за паркиране са  60 и се предвижда да бъдат направени още 100.  В „Северен“ са обособени 109 нови паркоместа и предстои да се направят още близо 100.

Кметът добави, че има вероятност да се редуцира цената на абонамента за паркомясто на паркинга на „Колодрума“ например. Според него при цена от 50 лв. месечен абонамент за един автомобил, паркингът стои празен, а се пълнят околните частни паркинги. Затова Димитров смята да предложи на общинския съвет този абонамент да се намали. Що се отнася до това дали ще се вдигне абонаментът за паркомясто в междублоковите пространства за домуващите, както предлагат някои районни кметове, то градоначалникът посочи, че може да излезе и с такива предложения пред старейшините.

Двамата кметове заедно прерязаха лентата на едно от обновените само за няколко месеца междублокови пространства.

 

Top