Над 20 000 пловдивчани подадоха годишните си данъчни декларации

Доходите на физически лица се обявяват до края на април

Над 20 000 физически лица са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Национална агенция за приходите в Пловдив.

Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция.

Близо 82% от всички декларации за доходите са подадени по електронен път – 11 845 с персонален идентификационен код (ПИК) и 4 493 с електронен подпис, сочат обобщени данни към днешна дата.

7 842 персонални кода са издадени от началото на годината до сега в офиса на НАП в Пловдив. Притежателите на ПИК, могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути. От съображения за защита на личните данни, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

Подобни статии

Top