Над 20 000 попълнени декларации за информирано съгласие са иззети при обиските в Асеновград и Раковски (ВИДЕО)

Разследването е започнало след сигнал за лица, които са се снабдили със зелен сертификат без да са се ваксинирали

Над 20 000 попълнени деклараци за информирано съгласие, използвани при ваксинация срещу COVID-19, са иззети от разследващите в Асеновград и Раковски. Това стана ясно по време на извънредния брифинг на Районната прокуратура в Пловдив и Икономическа полиция под тепетата. Тези декларации са попълнени за период от поне два месеца, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Според него декларациите тепърва ще бъдат проверявани, като идеята е да понесат отговорност не само хората, издавали фалшив зелен сертификат за ваксинация, но и тези, които са се опитали да си извадят такъв. Ще се проверява дали наистина са ваксинирани, били ли са в страната, когато са регистрирани като ваксинирани и т.н. Причината е, че вече са установени 250 фалшиви зелени сертификата, като според разследващите хората, на които са издадени, са били в чужбина на датите, на които е трябвало да се ваксинират. Ще се уточнява също кой е попълвал и подписвал декларациите за информирано съгласие.

Задържаха четирима лекари по случаите с фалшивите сертификати в МБАЛ -Асеновград и Раковски

Задържаните медицински лица – трима лекари и един стоматолог, са работели заедно с трима-четирима посредници, част от които също били медицински лица. Предстои да се разбере дали става дума за организирана престъпна група и кой е прибирал парите. Разследващите смятат, че ще установят още хора, които са се сдобили с фалшиви зелени сертификати.

Тримата лекари и стоматологът са арестувани за 24 часа, предстои да се разбере дали ще им бъде повдигнато обвинение.

От РЗИ-Пловдив също са подали информация за медицински центрове, в които има съмнителни ваксинации

Според шефа на Икономическа полиция в Пловдив Славчо Алексиев случаят се е разплел, след като преди 15 дни в полицията е постъпила оперативна информация за лица, които са се снабдили със зелени сертификати, без да са присъствали  на мястото, където са издадени и където би трябвало да се ваксинират. На 19 ноември е получен и сигнал от РЗИ, в който се съдържала информация за медицински центрове, в които има съмнителни ваксинации, с което се компрометира ваксинационният процес в областта.

В рамките на 5 дни са били проверени няколко хиляди души за това дали са били в страната, когато е трябвало да бъдат ваксинирани, за да им се издаде зелен сертификат. 200 човека от проверени 2000 за медицинския център в Раковски са се оказали извън страната, 50 са били за Асеновград.

Информацията е била предоставена на Районната прокуратура, която е установила, че има достатъчно доказателства и са издадени заповеди за претърсвания и изземвания на адреси, на които полицията е знаела, че се съхраняват информирани съгласия на лица, които не са присъствали там и не са попълвани от тях. Тези лица са били записани в медицински журнал или в компютрите като присъствали, а в същото време са били в чужбина.

Медицински центрове в Асеновград и Раковски издавали фалшиви сертификати?

Вчера са извършени претърсванията и са установени четиримата медици, които са били задържани за 24 часа по Закона за МВР. Много от лицата, които са се снабдили с такива сертификати, са използвали посредници, които са от различни слоеве на населението, в това число и медицински лица. Те са заплащали между 200 и 400 лева на сертификат.

Прокуратурата наблюдава двете досъдебни производства, те са възложени на разследващи полицаи в Икономическа полиция.

„Тези разследвания не са обикновени – касае се за човешки животи. Всички си даваме сметка каква е опасността на деянията и сме твърдо решени да поведем безкомпромисна борба с този вид престъпност. Тя е трудно доказуема, делата няма да приключат до другата седмица, а ще продължат дълго, обемът на делата ще е огромен. Но нашата цел е всеки да си понесе отговорността – както този, който е издал сертификатите, така и тези, които са се снабдили с такива сертификати. Тяхната роля в извършването на тези престъпления не е за подценяване и ние сме решени да ги разкрием. Хубавата новина е, че успяхме да изградим методика и план, с които да можем да разкрием както лицата, въвеждали данните срещу пари, така и лицата, които са се ползвали от тези сертификати“, посочи говорителят на прокуратурата и зам.-районен прокурор Атанас Илиев.

„Част от лицата, за които сме установили са били извън страната, все още са в чужбина. Дали са използвали тези сертификати, дали има други лица, които са участвали, всички те ще отговарят за съучастие като подбудители или помагачи“, подчерта районният прокурор. Според него има и такива издадени сертификати, които вероятно са били използвани, за да могат да излязат лицата в чужбина.

За три дни са разпитани около 150 човека, каза още Чавдар Грошев. Той допълни, че ще бъдат разпитани максимален брой хора, защото има информация, че много от тях не са се подписвали.

На въпрос дали данни избраният за депутат от ПП ГЕРБ управител на МБАЛ – Асеновград д-р Иван Червенков да е участвал в схемата, Грошев отговори, че засега няма данни за намесени депутати.

Центровете за ваксинация в Асеновград и Раковски продължават да работят с хора, които искат да се ваксинират.

Подобни статии

Top