Над 20 тона отпадъци бяха събрани в кампанията на Община Пловдив „Чисто зелено“

Хиляди пловдивчани взеха участие в най-мащабната до момента акция за почистване на града на 2 април.

В първото за Пловдив общоградско почистване се включиха кметът Здравко Димитров, неговите заместници, районни кметове, спортисти, представители на общинските предприятия, детски градини, училища, десетки големи компании, неправителствени сдружения, институции. Инициативата подкрепиха и футболистите от детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив), както и фенове на клуба, които почистиха мемориален парк „110 години Ботев Пловдив“. В добрия пример се включиха и цели семейства с деца.

„Сортирането на отпадъците продължава, но съдейки по бройката чували, събраният битов отпадък след общоградското почистване е около 16 – 18 тона“, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев. В рамките на кампанията бе почистен не само битов, но и растителен отпадък. Близо 3 тона е биоразградимият отпадък (листа и клони) според ОП „Градини и паркове“.

“Това е първата акция от поредица подобни инициативи. Ще продължим с кампанията и наесен, защото искаме да създадем традиция в участието на гражданите в поддържането на града“, коментира зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който се включи в почистването на район „Северен“.

В края на деня стотици участници получиха награди за своите усилия чрез томбола, която се разигра и в шестте района на града.

Парични ваучери, подаръчни пакети, олекотени завивки, брандирани стъклени чаши бяха само част от подаръците, които партньорите на „Чисто зелено“ бяха осигурили за гражданите.

Като основни партньори фирмите от „Тракия икономическа зона“ се включиха в кампанията както с награден фонд, така и с парични дарения за облагородяване на градската среда. Бяха осигурени средства за специализирани градински пейки за междублоковите пространства и закупени 20 броя паркови пейки, които вече са поставени в района на Гребната база.

Многобройни бяха публикациите на граждани в специално създадената Фейсбук група. През целия ден пловдивчани споделяха препълнени торби. Някои от тях облагородиха междублоковите пространства със засаждане на дръвчета. Снимките можете да видите ТУК.

Община Пловдив отправя благодарности към всички граждани, които се включиха в кампанията „Чисто зелено“ и допринесоха за един по-чист и красив град, както и за подкрепата на фирмите-партньори и клъстер „Тракия икономическа зона“.

Подобни статии

Top