Над 200 шахматисти от 5 страни премериха сили на турнир в Пловдив

Гросмайстор Кирил Георгиев спечели турнира в памет на петима големи пловдивски треньори

Кирил Георгиев спечели седмото издание на международния турнир по шахмат в Пловдив. Той бе организиран със съдействието на строителния предприемач Пламен Сапунов и пловдивските клубове по шахмат в памет на петима големи местни  треньори Йордан Аянски, Красимир и Лилко Сапунови, Аврам Друмев и Пейчо Пеев и се проведе в Конгресния център на Международния панаир в Пловдив.

В ожесточената надпревара, в която се включиха над 200 състезатели от България, Северна Македония, Турция, Гърция и Украйна, гросмайсторът набра 7.5 точки и бе награден от бившата световна шампионка по шах Антоанета Стефанова. Освен купата за крайна победа Кирил Георгиев получи и 1100 лева от наградния фонд. На второ място се класира Петър Дренчев, чиято премия бе 800 лева, а трети завърши Любомир Данов, на когото връчиха чек за 600 лева.

„Доволен съм от успеха. Тук съм не за първи път, но не бях печелил турнир и съм щастлив, че този път го направих“, коментира Георгиев.

Антоанета Стефанова награди 8-годишната представителка на Украйна  Свитлана Русиева, която се представи най-добре в своята възрастова група. Шампионката поздрави лично всички отличени.

В турнира взеха участия 10 гросмайстори и 8 международни майстори, а наградният му фонд бе 6000 лева.

„Провеждаме турнира за седми път. Нашата цел е да отдадем почит на петимата големи пловдивски треньори и да запалим повече деца към шахмата. Приятно сме изненадани, че участниците са толкова много“, заяви главният организатор и строителен предприемач инж. Пламен Сапунов.  Наградният  фонд на състезанието е 6000 лева. Победителят ще получи 1100 лева, неговият подгласник – 800 лева, а класиралият се на трето място – 600 лева. Предвидени са и поощрителни парични премии.

В шах турнира се състезават и 40 деца до 12 години. За 6-годишния Пламен Бакалов от детска градина „Мирослава“ това е първо участие. Играе от една година в шах школа “Рокада“, а негов треньор е Илияна Полендакова. По този спорт го запалил татко му Димитър, с когото мери сили най-често. Надява се да спечели, но повече се радва, че може да се включи в надпреварата.

Подобни статии

Top