Над 200 служители на НХА останаха без заплати преди Коледа

Ректорът изхрачил парите за ремонти и текущи разходи, подаде оставка

Ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев подаде оставка, а причината е, че над 200 преподаватели и служители в Националната художествена академия са останали без заплати през ноември и декември, съобщава bnt.bg.

Ректорът твърди, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи. Просветният министър Красимир Вълчев пък отговори, че парите са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства.

Проф. Николай Драчев е в края на своя четиригодишен мандат. По думите му колегите му основателно протестират за заплатите си, но средствата за Академията са малко. „Имаме разходи в рамките на тази учебна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, тъй като ние реално в средата на учебната година трябваше да прекъснем учебния процес“, твърди той.

Какви са разходите – ток, вода, парно – 396 000 лева, различни услуги – 479 000, командировки – 55 000, ремонти – 64 000. Разведе ни да видим и плачевното състояние на ателиетата.

А на въпроса: Идват празници, какво ще правят хората?, проф. Николай Драчев коментира: „Действително, неприятно е, всичко това е много неприятно, разбира се.“

Просветният министър Красимир Вълчев вече е подписал заповед за одит. „За съжаление нямаме възможност да дофинансираме висшето училище, тъй като финансираме всички висши училища по формула. Висшите училища са автономни, в това число финансово автономни, ректорът е този, който сам взема решения, не е длъжен да съгласува с никого“, заяви той.

Подадената оставка трябва да се гласува и от Общото събрание на Академията.

Подобни статии

Top