Над 25% от спешните повиквания миналата нощ в Пловдивско са били свързани с COVID

Най-сериозно е положението в общинските болници в Карлово и Първомай

В здравните заведения в  Пловдив и областта  е създадена необходимата организация, за да се отговори на новата вълна на заболеваемост от COVID-19. Още преди да се стигне до новите мерки, Медицинският щаб взе решение за увеличаване на леглата в 20-те болници в областта, като терапевтичните са 1163, от които за интензивно лечение – 108. В момента свободните легла в COVID-отделенията са 296, от тях 34 интензивни, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация-Пловдив.

В областта от 20-те болници, които обслужват пациенти с COVID, 10 са частни, 6 – общински и 4 са държавни.

Вече са възстановени в пълен обем и леглата, гарантирани само за Спешна помощ, които в момента са 100. Възстановен е и  графикът за хоспитализации на тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение.

Най-сериозно е положението в общинската болница в Карлово, но там екипите се справят. Тежките случаи се транспортират в УМБАЛ „Свети Георги“. Усложнява се и ситуацията в МБАЛ “Първомай“, за която е взето решение от Медицинския щаб и пациентите в тежко състояние се поемат от УМБАЛ „Еврохоспитал“ в Пловдив.

През изминалата нощ от 233 повиквания към Спешна помощ  54 са били свързани с COVID. В болница са приети 14 пациенти в областта и 18 в Пловдив, а на домашно лечение са оставени 22-ма.

Лечебните заведения на територията на областта са снабдени с необходимите предпазни облекла и лични защитни средства, като комуникацията с Медицинския щаб е ежедневна.

Припомняме, че към вчера новите заразени в Пловдивско са 34 души, а общият брой на прекаралите заболяването досега – 26 483.

Подобни статии

Top