Над 30 занаятчии разпънаха шатри в парка в Асеновград (СНИМКИ) - DC news

Над 30 занаятчии разпънаха шатри в парка в Асеновград (СНИМКИ)

Зам.-кметът Петър Петров откри Панаира на занаятите

Заместник-кметът по хуманитарните дейности в Асеновград Петър Петров откри официално „Панаир на занаятите“ в града. Тази година, след едногодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19, интересът към събитието е голям. Със свои изделия ще се представят 30 производители и майстори на ръчно изработени изделия.

„Асеновград винаги е бил и ще бъде пазител на традициите. Позволете ми от свое име и от името на кмета на общината доктор Христо Грудев да Ви уверя, че ние високо ценим и ще продължим да подпомагаме такива инициативи, съхраняващи българските традиции. Човек е създаден да създава. Истинско богатство е, че всичките тези творци, които са тук, сред нас, притежават дарбата на своите умения – да творят красиви изделия. И похвална е готовността им да ги споделят с всички нас, а и да предадат своите знания на бъдещите поколения“, каза пред присъстващите заместник-кметът Петров.

Стартът на Панаира на занаятите бе даден със символично разчупване на пита хляб, каквато е традицията на Регионална занаятчийска камара – Пловдив.

Сред уникалните авторски творения на майсторите занаятчии са дървени съдове и прибори за готвене, гайди, бижута, сувенири, плетива, кожени изделия и др. Посетителите можеха да опитат специален тайландски сладолед.

Панаирът продължава и утре.

Веднага след края на официалната част, асеновградчани и гостите на града имаха възможността да се насладят на концерта на оркестър „Орфей“.

Събитията са част от Майски културни празници на Асеновград

Подобни статии

Top