Над 3100 са първолаците през новата учебна година (ВИДЕО)

5% повече първолаци през новата учебна година в Пловдив

С 5% се е увеличил броят на децата в първи клас в Пловдив и те наброяват малко над 3 100. Това съобщи пред журналисти днес зам.-кметът с ресор „Образование“ Стефан Стоянов. По думите му общината продължава периодично да обявява и свободните места в класиранията за детските ясли. За предстоящото класиране на 16 септември ще бъдат обявени още 300 места в детските ясли и тепърва ще се обявяват още. „Към края на септември, началото на октомври, се надявам да има едва 300-400 чакащи за ясли“, добави той.

Учебната година в Пловдив тръгва присъствено при спазване на всички противоепидемиологични мерки, а ситуацията е спокойна. „Няма затворени обекти, направиха се много ремонти през лятото, вече открихме и ДГ „Перуника“, обясни Стоянов.

По думите му до месец ще бъде отворена още една ясла с 6 групи, което ще облекчи положението откъм местата в яслите.

„Всяко училище има автономията да взима решение за конкретни мерки вътре в сградите, които да въвежда и това е доста разумно“, допълни Стефан Стоянов. И припомни, че и малките деца в училище ще тръгват с маски.

Той подчерта, че и двете общински програми за облагородяване на дворовете на детските градини и училищата са дали много добри резултати, като доста ремонти са извършени през лятото и децата ще влязат в обновени класни стаи.

„До края на годината предстои откриване на още две детски градини – на ул. „Богомил“ и на бул. „Александър Стамболийски“, с които ще се разкрият допълнително 450 места“, съобщи и кметът  Здравко Димитров.

Няма яснота какъв процент от учителите в Пловдив са ваксинирани

На въпрос как върви тестването на учителите за COVID-19 и колко от педагозите в Пловдив са ваксинирани, Стоянов обясни, че учителите винаги са имали възможност да се тестват и ваксинират и е въпрос на организация това да се случи навсякъде. Според него в някои училища има по-голям брой ваксинирани екипи, на други места почти няма, а ситуацията в 70-те училища е съвсем различна. По думите му има направена организация и за ваксинация, и за тестване, но било въпрос на лично решение на всеки дали да се ваксинира или не.

Вижте повече във видеото:

Подобни статии

Top