Над 4 хиляди туристи на пещерата „Добростански бисер“ за сезона

Пещера „Добростански бисер“ с над 9 700 лв. печалба

Пещера „Добростански бисер“, разположена край Асеновград, затвори врати. Обектът отчита успешен сезон, въпреки въведените ограничения и намалелия туристопоток. Тази година отварянето пещерата закъсня с около месец. Сезонът протече без инциденти, а посещенията се извършваха при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Независимо от това, ОП „Туризъм“ се свърза с браншови организации и компании, собственици на хотели в града и къщи за гости в околността, с цел да се предприемат общи действия за подобряване на ситуацията. Не на последно място, се поставят като фактор и благоприятните климатични условия за туризъм в Асеновградско.

Над 4 000 туристи са посетили „Добростански бисер“ за времето от около три месеца. В сравнение с миналата година посетителите са наброявали приблизително 3 000, като подчертаем, че тогава туристическият сезон бе по-продължителен.

Приходите на пещерата за 2020 г. възлизат на 16 917 лева. За същия период на 2019 г. постъпленията от обекта са били в размер на 11 704 лева. Приходите се отчитат от входни такси за билети и от продажба на сувенири. Разходите за 2020 г. на пещерата пък са в размер на приблизително 7 200 лева.

Средства са разходвани за ремонт на осветлението, за поставяне на видеонаблюдение и за издръжка на персонал. Така, кратка сметка показва, че печалбата на обекта е повече от 9 700 лева за сезон 2020 г.

През следващата година се обмисля вариантът работното време на пещера „Добростански бисер“ да бъде удължено, с цел да се предостави възможност на повече туристи да я посетят.

Подобни статии

Top