Над 4 килограма злато и сребро пренесе през турската граница шофьор на рейс - DC news

Над 4 килограма злато и сребро пренесе през турската граница шофьор на рейс

Водачът – с турско и северомакедонско гражданство, е пуснат под гаранция от 3 000 лв.

Хасковската окръжна прокуратура повдигна обвинение на шофьор на автобус, с турско и северомакедонско гражданство за контрабанда на златни накити за 226 902 лева. Златото било укрито в тайник, направен от дясната страна на двигателя на рейса.

В петък – 29 октомври, автобусът с чуждестранна регистрация пристигнал на ГКПП – Капитан Андреево. Рейсът пътувал по маржрут от Турция към Северна Македония. По метода „анализ на риска“ превозното средство било избрано за щателна митническа проверка. При проверката, в тайник, направен от дясната страна на двигателя на превозното средство, митническите служители открили 26 облепени с тиксо пакети, в които били укрити накити от бял и жълт метал.

Извършената експертиза от вещо лице установила, че пакетите съдържат 2730 грама изделия от 14 – каратово злато – проба 585 и 1417 грама изделия от сребро – проба 925. Стойността на контрабандно пренасяните общо 4147 грама изделия от благородни метали е 226 902 лева.

Контрабандните златни и сребърни накити са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Хасково 50-годишният водач на автобуса А.Б., гражданин на Турция и на Северна Македония, е привлечен към наказателна отговорност за контрабанда. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лева. Наложена му е и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура – Хасково.

Разследването по случая продължава.

Подобни статии

Top