Над 400 туристи тръгват по „Асеновградски върхове и пътеки“, походът става национален (ВИДЕО)

Четвъртото издание посреща най-много туристи и  ще премине през изцяло нов маршрут

Над 400 любители на туризма в планината ще се включат в тазгодишното издание на традиционния поход „Асеновградски върхове и пътеки”. Четвъртото издание посреща най-много туристи от 26 населени места в цялата страна и 15 туристически дружества.

Двудневният туристически преход ще премине през изцяло нов маршрут. За първи път участниците ще имат възможност да се потопят в тишината на манастир „Света Петка Мулдавка“. Планинарите ще запалят свещ за здраве в храма, ще разгледат  етнографската сбирка и ще влязат в скривалището, което е едно от трите, запазени в България, приютявали Апостола на свободата Васил Левски.

Трасето преминава местност „Голия гидик“, откъдето се разкриват  прекрасни панорамни гледки към връх Безово.

Маршрутът, който тази година сме избрали, ще  подари още повече гледки и допир с чистата и недокосната красота на Родопа планина, обясни Ивайло Мирчев, председател на Сдружение „Устремени“, които са организатори на туристическото събитие, подкрепени от местото Общинско предприятие „Туризъм“.

 

Маршрутът, подбран от организаторите, открива гледки към тракийските скални светилища Беланташ, Караджов камък и връх „Кръстов“ (Кръстова гора), които образуват сакрален триъгълник в свещената утроба на Родопа.

Част от близките маршрути в района на хижа „Марциганица“са  резерват „Червената стена“ – известен със своето уникално биоразнообразие, пещера“Добростански бисер“ и връх „Попа“, както и панорамната площадка „Челото“ с изглед към село Мостово и Кръстова гора.

И тази година туристите ще бъдат изненада от съпътстващите атракции, подготвени от организаторите. 

Трасето е с обща дължина от 25 километра и се преминава дори от неподготвени туристи. Първият ден туристите ще изминат 17 километра,  а шест души водачи ще помагат по време на похода.  Бяло-жълта маркировка указва посоката на движение по планинския маршрут.

Ентусиастите тръгват тази събота от площада пред сградата на Старата община в Асеновград.  И тази година извозването на багажа и автобусният транспорт са безплатни. Тъй като хижа „Марциганица” не работи от години участниците в похода ще спят на палатки и със спални чували..

Походът „Асеновградски върхове и пътеки“ е с амбиция да бъде включен в годишния календар на Българския туристически съюз и да стане национален. 

 

 

Подобни статии

Top