Над 50 проби червени и бели вина ще се състезават за празника на виното в Асеновград

За участие в асеновградската Винария излизат и екзотични и малко популярни сортове като Марселан, Пети вердо и Карминер.

56 проби вино  ще се състезават да се класират на финала на конкурса за най-добро домашно вино в Асеновград. Прочутият мавруд отново държи рекорда с 12 подадени проби. Каберне, мерло, сира и различни купажи са част от общо 46-те червени вина, които очакват прецизната селекция на енолозите от местния Винзавод.

За участие в асеновградската Винария излизат и екзотични и малко популярни сортове като Марселан, Пети вердо и Карминер.

И тази година мераклии да покажат майсторлък в приготвянето на вино има от различни краища на страната. Най-далечният участник е от морската ни столица Варна, който ще се състезава в категорията бели вина. Винари има от Троян, Пазарджик, Куклен и Крумово.  Участниците от община Асеновград са 29.

За финалните места ще се борят и 4 дами, а най-добрият майстор винар ще стане ясен на 31 януари, когато е кулминацията на Станимашката винария.

Във винения празник ще се потопи и артиста и певец Руслан Мъйнов, който през целия ден ще води събитието.

По традиция празникът ще започне с традиционното шествие на винопроизводителите от паметника на Аристи Чорбаджака до Рибната църква, където за поредна година ще  се случи чудото да потече  „Вино от чешма“.

За седми път ще бъдат наградени най-добрите майстори на станимашки сармички и автори на най-красивата лирика за виното ми любовта.

Наградният фонд на конкурса за Най-добро домашно вино в Асеновград е 1260 лева, като най-голямата сума от 300 лева и 50 литрово буре са осигурени за най-добрия майстор на вино тази година.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top