Над 70 полицаи и пожарникари от Пловдив и близо 100 от Пазарджик отиват на протест в София

Протестите на Архангеловден – празника на полицията, са за достойно възнаграждение

Над 70 служители на полицията и пожарната от Пловдив ще участват в националния протест, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) днес в столицата. 30 от тях са пожарникари, а останалите са от звената на полицията под тепетата, съобщиха за DCNEWS от пловдивската структура на полицейския синдикат. Други стотина служители на реда ще се пристигнат в София за националното недоволство на униформените от Пазарджик.

Протестът стартира в 13.30 ч. в градинката пред храма „Св. Седмочисленици“ в София. Там Управителният съвет на СФСМВР е поканил на среща министъра на вътрешните работи Христо Терзийски с официално писмо, изпратено на 6 ноември.

„Писмото е в отговор и е реакция на водените от МВР преговори в последните дни, касаещи исканията на СФСМВР за увеличение на основното възнаграждение на работещите във ведомство.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР, УС на СФСМВР, уважавайки желанието Ви да обсъдите в максимално широк и представителен кръг поставените от СФСМВР въпроси за повишаване на основните месечни възнаграждения (включително и със синдикални организации, които по никакъв начин не са изявили претенции, а така също и във формат ССП, в присъствието на организации, чиято членска маса по ЗМВР ги определя като НЕпредставителни), Ви кани на директна среща със служители на поверенето Ви министерство и доскорошни Ваши колеги от 13,30ч. на 08.11.2020 г., в градинката пред храма „Св. Седмочисленици“ в София.

СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 11 000 служители на МВР – както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР. Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР. СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната“, пишат в писмото от синдиката.

Очаква се да се проведе и протестно шествие.

Реакцията на полицейския синдикат идва след неуспешните преговори през изминалата седмица с ръководството на вътрешното ведомство. На тез ипреговори бяха изложени исканията на СФСМВР за увеличение на основното възнаграждение на работещите във ведомство. Тогава на синдикатите бе заявено, че заплатите им няма да се повишат с повече от планираните за догодина 10%. Впоследствие обаче бе съобщено, че лично премиерът Бойко Борисов се е ангажирал възнагражденията на униформените да бъдат вдигнати с 15%.

Въпреки това от СФСМВР отказаха да отменят протеста, аргументирайки се с факта, че в 30 други администрации аплатите ще бъдат повишени с 30% заради това, че са участвали в овладяването на кризата с коронавируса. От СФСМВР обявиха, че полицаите са обидени, защото от началото на пандемията са на първа линия, а досега само малка част от тях са получили по 600 лв. награда.

Припомняме, че и в Пловдив униформените протестираха миналата седмица.

Подобни статии

Top