Над 800 хил. лева общински пари отиват за пл.“България“ в Раковски

Започна благоустрояването на централния площад в Раковски

С официална церемония започна ремонтирането на пл.“България“ в квартал „Генерал Николаево“ в Раковски.

Стойността на проекта е 800 хил. лева без ДДС и е изцяло от бюджета на общината. Срокът за изпълнение е 180 календарни дни.

Проектът ще се изпълнява на два етапа, като първият етап предвижда обновяването на площадното пространство пред църквата „Пресвето сърце Иисусово“ и НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“. Вторият етап обхваща зоната пред сградата на общинска администрация. Ще бъде подменена изцяло съществуващата настилка с нова, като се запазят всички подходи към прилежащите сгради.

Настилката пред църквата ще бъде с централна композиция чрез радиално разположени кръгове, а в центъра и ще има сух фонтан.

В западната част на площада ще има обособени осем паркоместа, а откъм улицата ще бъдат поставени антипаркинг елементи.

Целта на проекта е осигуряване на устойчив и динамичен градски център с подобрени качества на живот и нова социална среда, чрез нови зелени и пространствени решения и  физическо обновяване на централната градска част. Площта на разработката е 770 кв.м. Осигуравне на достъпна среда на хората с увреждания и социализирането им, създаване на зона за отдих и реновиране на настилките. Предвидено е ново улично и декоративно осветление, мобилни пейки, стойки за велосипеди и кошчета.

Изпълнител на проекта е „В-Строй“ ДЗЗД – Благоевград.

„Организирахме конкурс за предложения за проекти и получихме интересни  макети, рисунки, скици. Харесахме идеята на местна архитектка Катерина Храненикова. Ще се получи нещо много красиво – сухи фонтани, шадраванчета, големи площи за общо ползване. Постарали сме се да оставим и много празно пространство предвид многото събития, които се провеждат на този площад.“ – обясни кмета Гуджеров.

Кметът на Община Раковски Павел Гуджеров и Михаил Камбитов -представител на фирмата изпълнител направиха символична първа копка като отстраниха част от съществуващата настилка на площада.

Следвайки примера на премиера Бойко Борисов, общинският кмет не разби бутилката с шампанско в багера, а я подари на багериста.

 

Подобни статии

Top