Над половината от Дома за стари хора в Пловдив искат да се ваксинират срещу коронавирус

93-ма от 160 настанени възрастни хора са заявили категорично желание

Не всички от настанените 160 човека ще бъдат имунизирани, заяви в ефира на Радио Пловдив директорът на Дома за възрастни хора в Пловдив, Нина Христова: „Има хора с автоимунни заболявания, има хора с ракови заболявания, които се съветват с личните си лекари и те не им препоръчват имунизация. Така, че до момента 93- ма категорично са заявили желание да бъдат ваксинирани.При нас организацията ще бъде лека, защото на два пъти им правихме тестове и бързи и PSR- тестове и много добра организация се създаде от колегите, много бързо се извършиха всички манипулации. Така, че те са готови, в момента, в който имаме ваксини и им кажем веднага са се подредят на групи и с дистанция, за да направим имунизациите.“

Роднините на настанените в социалното заведение с дементно състояние или лежащо болни задължително ще бъдат уведомени за решението на близките си, за да могат да вземат окончателно решение.

Сред персонала на социалното заведение има хора, които вече са преболедували и имат антитела. Но по собсвено желание всеки има право да се се включи в списъците с желаещи. Дом „Свети Василий Велики“ разполага с необходимите лекарски кабинети и медицински лица, които да окажат помощ, в случай на неразположение, заради поставената ваксина, категорична е Христова.

Очаква се РЗИ – Пловдив да уведоми директора на Дома, кога ще бъдат доставени ваксините за втората група, имащи право на тях. Община Пловдив все още обобщава данните колко от настанените в социалните домове в града под тепетата имат желание да се ваксинират срещу COVID – 19 веднага щом това стане възможно.

В Пловдив има три такива общински звена, в които са настанени почти 230 души, посочва на свой ред ресорният заместник кмет Георги Титюков. Той поясни, че по данни на директорите на социалните домове, в дома за възрастни хора с физически увреждания „Гьока Павлов“ изявилите желание да се ваксинират са 19 човека, а в Дом „Свети Василий“ 91. Броят на желаещите да бъдат имунизирани в дома за възрастни хора с психически увреждания все още не е ясен, тъй като за всеки един от настанените се изисква от ръководството да поиска потвърждение за съгласие от страна на настойниците.

Подобни статии

Top