Надал вдигна трофея на US Open след 5-часова битка с Медведев (ВИДЕО)

19-а титла от Големия шлем за неуморимия Матадор

След епична битка, продължила почти пет часа Рафаел Надал спечели US Open 2019, след като победи във финалната среща Данийл Медведев с 3:2 сета (7:5; 6:3; 5:7; 4:6; 6:4).

Руският тенисист, който елиминира Григор Димитров на полуфиналите се върна от бездната, след като изоставаше с 2 сета и пробив, за да вкара мача в пети сет, където нервите и физическите сили бяха на страната на Матадора.

Първият сет премина под изключително високо темпо и страхотно ниво на тениса, като и двамата финалисти показаха страхотна игра. След разменени първи сервис-геймове, при които Надал трябваше да спасява точка за пробив, при втория шанс на Мендведев да пробие, руснакът го направи и поведе с 2:1.

Веднага обаче Рафа успя да се върне в мача със светкавичен ребрейк и отново изравни силите. Те останаха такива до самия край на сета, когато Матадора спечели убедително своето подаване за 6:5 и след две грешки на Медведев и страхотна игра от дъното на корта се стигна до втори пробив на испанеца и 7:5 в негова полза за първата част.

През втората част разликата между двамата стана по-голяма, като Надал играпод пара през цялото време, докато Медведев бе разклатен още във втория си сервис-гейм. Все пак по някакво чудо руснакът спаси подаването си от 0:40, но още при следващия гейм с негово подаване Надал съумя да сътвори пробив, който се оказа ключов за него и след безгрешна игра до края на сета затвори частта при 6:3.

Третият сет отново видя първия пробив на сметката на Надал, като той дойде два гейма по-късно от този в предишната част. След петия гейм испанецът вече водеше с 3:2 и сервис на своята сметка, но Медведев успя да покаже страхотен дух и да върне брейка. При 4:4 Медведев даде два скрити мачбола за Надал, но Матадора не успя да се възползва от златните си шансове и допусна ситуация, в която трябваше да сервира за оставане в сета. Справи се перфектно с това и спечели гейма си на нула, с което изравни силите – 5:5.

Mедведев влезе в уникален ритъм след този момент, след като спечели своя сервис-гейм на нула, а при второто изправяне на Надал до стената испанецът допусна 0:40 и макар да спаси първия сет бол, при втората възможност руснакът не сбърка и вкара мача в четвърти сет.

В неговото начало Медведев отново беше в страхотна форма и след взет сервис-гейм успя да притисне Надал отново да спасява точки за пробив, като испанецът се изпоти доста преди да вземе подаването си. Още в следващия руснакът беше изключително близо сам да допусне брейк, но се спаси по чудо и геймовете вървяха равни до 4:4, след което Медведев безпроблемно взе своя сервис-гейм, а точно когато Надал изглеждаше сигурен, че ще изравни отново за 5:5 от 15:40 руснакът се върна в гейма и след грешка на Матадора и отличен ретур сетовете станаха 2:2.

В началото на петия сет Рафа трябваше да се изправи пред двоен тест, след като първо допусна Медведев да има две точки за пробив, а при 30:40 загуби и първото си подаване, след като за втори път в мача бе наказан за прекрачване на времето за сервис. Въпреки това испанецът показа железни нерви и успя да измъкне гейма си за 1:1. След два нови спечелени сервис-геймове в петия Медведев поведе с 40:0 при свой сервис и всичко в частта изглеждаше решено преди сбъркан форхенд на руснакът да доведе до лавина от грешки и проблеми за него, стигайки се до пробив в крайна сметка за Надал.

В следващия сервис-гейм на Надал испанецът успя да извади от ръкава си отлични сервиси и стабилна игра от основната линия, като сбъркан смач до мрежата не му попречи да затвърди пробива.В следващия гейм Медведев отново нямаше отговор на гениалната игра на испанеца, като при 30 равни Матадора изигра отличен лоб и къса топка, а след сгрешен форхенд поведе с 5:2 и два пробива.

След почивката Надал излезе да сервира за титлата, като при 15:15 Медведев сбърка форхенд на метър от мрежата след едно от най-дългите разигравания в мача, а с отличен бекхенд и сбъркана права от Надал Медведев стигна до точка за връщане на един от двата пробива, а след ново наказание за време за сервис, Надал прати втория си сервис в аут и предаде гейма на руснака.

След нови епични разигравания Надал стигна до шампионска точка при сервис на Медведев и 30:40, но Данил не трепна и с бекхенд по правата се спаси. Още няколко точки бяха нужни на руския тенисист, за да успее да вземе гейма си и да остане в мача.

Във втория си опит да спечели титлата Надал започна активно гейма, но след няколко грешки се стигна до 30 равни, а още един сгрешен форхенд на испанеца донесе нов брейкбол за Медведев. Петият в схемата обаче не успя да вкара форхенд от основната линия и върна надеждите на Надал. Къса топка му донесе трети мачбол и Медведев не успя да върне в корта бомбен сервис и 19-та титла от Големия шлем за Матадора стана факт!

Така Рафа Надал доближи на само един трофей от Голям шлем Роджър Федерер, след като швейцарецът им 20 купи от четирите емблематични тенис турнира. Медведев пък загуби за втори път от два мача срещу испанеца.

Подобни статии

Top