Награден знак "За доблестна служба" на МО за вицеевропейската шампионка по бокс Венелина Поптолева - DC news

Награден знак „За доблестна служба“ на МО за вицеевропейската шампионка по бокс Венелина Поптолева

Наградиха и други отличили се в спорта военнослужещи от Съвместното командване на специални операции

Командирът на Съвместното командване на специални операции (СКСО) – Пловдив генерал-майор Явор Матеев отличи с плакети на военното формирование отличили се в спорта военнослужещи. Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов, за своите постижения и защита честта и името на Специалните сили, на Българската армия и на Република България, награждава редник Венелина Поптолева с награден знак „За доблестна служба“ – втори вариант. Наградата връчи командирът на СКСО. С негова заповед редник Поптолева бе наградена и с плакет и грамота на Специалните сили. Отличието й се дава за второто място на Европейското първенство по бокс тази година  в Будва, Черна гора, в категория до 52 кг.

Редник Поптолева е на  служба в СКСО от две години. През това време съчетава воинските си задължения със спортната си кариера. Като състезателка по бокс в националния отбор на България се включва преди девет години, а на 15-годишна възраст е сложила ръкавиците за първи път. Участвала е в едно световно първенство, където става шампион за девойки до 48 кг. Има участия в над 200 републикански и международни мачове и завоювани над 100 медала.

С плакети и грамоти бяха отличени и заелите първо място в крайното класиране на държавните военни шампионати през 2022 година при жените и мъжете в Българската армия военнослужещи от СКСО. Това са младши сержант Ваня Гатева и младши сержант Кирил Николов. Те са обявени и за спортист и спортистка на годината на Министерството на отбраната. Съвместното командване на специалните операции заема второ място отборно в крайното класиране.

„Не трябва да пропускаме повод, за да отличим заслужили бойци от Специалните сили. Момчета и момичета, които наред с трудностите, предизвикателствата и огромните рискове на службата в Специалните сили, полагат огромни и в много случаи допълнителни свръхусилия, за да се представят успешно на спортното  поле“, каза в приветствието си командирът ген. Матеев. Той изрази своето възхищение от постиженията на р-к Поптолева, като подчерта, че тя ежедневно изпълнява функционалните си задължения в бойно формирование от Трета група Специални сили, а след работно време тренира, за да постигне тези резултати – без да има комфорта и по отношение на време, и по отношение на специални условия и финансиране от други институции. Класирането й на второ място на Европейското първенство ген. Матеев определи като геройство.

Командирът на СКСО подчерта, че Министерството на отбраната организира най-много военни шампионати, като много от тях са на изключително високо равнище като участия и спортни постижения.

Източник: БТА
Снимка: Фейсбук/Сили за Специални операции (Joint Special Operations Command)

Подобни статии

Top