Наградиха доблестните мъже на България - DC news

Наградиха доблестните мъже на България

Ръководството на МВР връчи наградите на отличените служители в 27-то издание на инициативата „Полицай на годината“

Изпращаме година, която ни изправи пред неочаквани изпитания  и предизвикателства. В условията на пандемия нашите задачи се увеличиха, но вие, колеги, се справихте достойно. Направихте всичко по силите си да осигурите спокойствието на гражданите и  реда в държавата. Благодаря за непоколебимия дух и воля, с които работихте. Наградите днес са оценка както за личните усилия на всеки от Вас, така и за Вашите колеги, с които работите в екип. Те са и малка компенсация за търпението и проявеното разбиране от  семействата Ви. Заедно доказваме, че въпреки проблемите, трудностите и грешките, МВР има своите постижения. Взискателността и критиките ни мотивират да изпълняваме достойно своя дълг към  обществото.

С тези думи министър Христо Терзийски се обърна към служителите на МВР и от името на ръководството на ведомството им пожела здраве и сили, решителност в изпълнението на общата мисия – да служат на страната на доброто.

Тази година комисията излъчи три индивидуални и три колективни награди, както и една за граждански принос. Всички те са подписани от председателя на фондация „Доверие и закрила“ Христо Друмев. Заради пандемичната обстановка той не присъства лично, но ръководството на МВР му отправи своите благопожелания и благодарност за инициативата, която 27 години е като един атестат и своеобразна обществена оценка за работата на полицейските служители.

Младши инспектор Момчил Тошков от „Охранителна полиция“ към Районно управление – АЕЦ – Козлодуй е индивидуалният носител на приза „Полицай на годината 2020 г.“

Той е отличен за проявен кураж, самоотверженост и доблестна постъпка. На 1 декември 2020 г. по време на служебна командировка в гр. Белене, още докато се настанява в хотела си, получава сигнал, че  жена има намерение да сложи край на живота си, скачайки във водите на река Дунав. Без да губи време, мл.инспектор Тошков се отправя към мястото и след като става пряк очевидец на скока, с риск за живота си, се хвърля след нея във водите и я спасява.

При колективите тази година са излъчени две призови места. Те са за отдел „Специализирани полицейски сили“ – СДВР и за служителите от сектор „Патрулно-постова дейност и масови мероприятия“ на ЗЖУ – София към дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. През годината колегите се включиха активно в екипите, които следяха за спазването противоепидимични мерки. Служителите участваха и в общо 180 специализирани полицейски операции по противодействие на конвенционалната престъпност и наркоразпространението, в множество превантивни антитерористични мероприятия, както и в съвместни дейности по охрана на обществения ред и  противодействие на престъпността.

По традиция бе връчен и приз за граждански принос в работата на полицията. Отличен тази година бе 51-годишният Муртаза Клечов от село Конарско, общ. Якоруда. Той е служител на Държавното горско стопанство в Якоруда и помогна в спасяването на  2-годишно момченце, което през септември се бе загубило в планината.

Министър Христо Терзийски награди с почетно отличие на МВР „За доблест и заслуга“ – III степен ст. комисар Стоян Стоянов, директор на ОДМВР-Стара Загора.  По думите на вътрешния министър, ст. комисар Стоянов е от служителите, овладели умението да работят в екип, да поемат отговорност и да ръководят с професионализъм. Доказателство за това е последният  разрешен случай с бързото разкриване на бруталното убийство в Стара Загора.

Има и пловдивско участие

Младши експерт Димитър Павлов – младши полицейски инспектор в група „Охранителна полиция“ към РУ – Труд при ОДМВР – Пловдив печели трета индивидуална награда за постигнати трайни професионални резултати и съществен принос в опазването на обществения ред, борбата с престъпността и гарантирането на безопасността на гражданите. Мл. експерт Павлов е отличен за активното му участие в разкриването на незаконна фабрика за производство на цигари с логото на голяма търговска марка в с. Желязно, община Марица, както и в изясняването на два грабежа, единия от които въоръжен –  на бензиностанция на изхода на с. Труд.

Снимка: МВР

Подобни статии

Top