Наградиха Габриела Петрова за Атлет на България за 2020 година (ВИДЕО) - DC news

Наградиха Габриела Петрова за Атлет на България за 2020 година (ВИДЕО)

Министър Красен Кралев награди пловдивската лекоатлетка и треньорът ѝ Атанас Атанасов

Церемонията по награждаване на Атлет на България за 2020 година се състоя днес  в сградата на Министерството на младежта и спорта в София.

Габриела Петрова, която спечели за втори път анкетата на списание „Атлетика“, получи стилна статуетка за Атлет на България. Призът й бе връчена лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Президентът на БФЛА, Балканската и Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди Петрова и треньора й Атанас Атанасов.

От Министерството на младежта и спорта Петрова и Атанасов получиха и книгата за българските успехи на олимпийските игри „България на Олимп“ с пожелание за призово класиране на игрите в Токио.

Церемонията бе открита от главния редактор на списание „Атлетика“ Антон Бонов, който заяви, че за 23-а поредна година екипът на изданието организира анкетата. Бонов сподели, че въпреки пандемичната обстановка, церемонията за Атлет на България се състои, което запазва традицията.

В приветствието си Карамаринов каза, че най-важното за 2021-а година е провеждането на всички международни състезания, дори и без публика. Президентът на БФЛА благодари на ММС за адекватните мерки по време на пандемията и че продължава да влага средства в атлетически обекти в цялата страна.

„Благодаря на министерството, че продължи да инвестира в изграждането на атлетическа инфраструктура. – сподели Карамаринов Министерството беше брилянтно в подкрепата си към спорта. Това, че в тази пандемична обстановка се запази финансирането на федерациите е залог за бъдещето, защото една година пропусната, както се случи в повечето международни федерации, е фатално за спорта. При нас това нещо не се случи, а запазихме финансирането, което е визия на министъра на спорта за бъдещето. Благодаря на нашите спонсори за подкрепата, която ни беше много необходима.“

Карамаринов отбеляза още, че родната федерация е успяла да увеличи помощта от спонсори дори в пандемията. Карамаринов поздрави специално Габриела Петрова и треньора й Атанас Атанасов, че не само работят на високо ниво в спорта, но и вдъхновяват десетки деца, които тренират лека атлетика по цялата страна.

Министър Кралев честити на Габриела и нейния треньор и направи обзор на спортната 2020-а година. „Габи успя да покаже в малкото състезания, който имаше, че е прекрасен атлет. – каза министър Кралев – Пожелавам, олимпийската година да бъде нейната година. Резултатите на Габриела ми вдъхват оптимизъм и й пожелавам успех в Токио. Нека намери реализацията си на олимпийските игри.“

Той подчерта, че ММС продължава с инвестициите в атлетическа инфраструктура. Кралев каза, че министерство подкрепя федерациите в подготовката им за олимпийските игри в Токио, а средствата за спортните клубове са увеличени двойно през 2021-а.

„Направихме възможно на всички да се готвят при добри условия и запазихме бюджетите на федерациите.“ – допълни Кралев. – „Това ще бъде политиката на министерството и през следващите четири години.“

Габриела Петрова припомни трудната изминала година и състезанията, с които тя заслужи приза за Атлет на България.

„Благодаря на министър Кралев за финансирането, подкрепата на БФЛА и партньорите на федерацията в тази толкова тежка и трудна година. – каза Габриела. – „Благодарение на тях аз имах възможността да се реализирам в тези тежки времена. Пожелавам да сме здрави и всички спортисти да си сбъднат мечтите през тази година.“

Петрова спечели две балкански титли на скок дължина и троен скок, второ място на турнири от „Диамантената лига“ и „Световното предизвикателство“, както и записа няколко победи в България. Габриела благодари на целия екип, които я подкрепя и призна, че без екип не може да се изгради състезател на световно ниво.

Атанасов също подчерта, че примерът на Габриела е увлякъл много деца в атлетическия „Локомотив“ – Пловдив и клубът вече е номер едно сред юношите и девойките в България.

„Благодаря на Габи, че в тази обстановка успя да се реализира, въпреки, че това не беше нейния максимум. – беше откровен треньора на атлет номер едно на България. – „Благодарим на министерството на спорта за финансовата подкрепа, на федерацията, за огромната организационна работа, която вършат, за да може да се подготвяме в една спокойна обстановка.“

Подобни статии

Top