Наградиха най-грамотните пловдивски ученици (СНИМКИ)

Кметът Здравко Димитров със специален поздрав към победителите

140 от най-добрите ученици, участвали в кампанията „Грамотни ли сме?“ бяха наградени по време на церемония в Общински детски комплекс – Пловдив. Учениците от VII клас получиха учебното помагало „11 примерни теста по БЕЛ за външно оценяване и кандидатстване след 7. клас“ – част ІІ, тези от Х клас – „10 тренировъчни теста по БЕЛ за 10. клас“ и от ХI – ХІІ клас – „Матура без проблеми: 20 теста по актуализирания вариант за държавен зрелостен изпит по БЕЛ“.

Целта на кампанията е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Тестовете за двете възрастови категории (VІІ клас и Х – ХІІ клас) са съобразени с образователната степен на учениците, като включват задачи, които са зададени от МОН като примерни варианти от тестовите модули по български език за НВО в VІІ и Х клас и ДЗИ в ХІІ клас. Разнообразните типове задачи от отворен и затворен тип провокираха участниците да покажат до какво ниво са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма в съвременния български книжовен език.

В кампанията  взеха участие общо 991 ученици, съответно от VII клас – 509 ученици от заявени 612 участници и от Х – ХІІ клас – 482 ученици от заявени 754 участници от 33 общински, държавни и частни училища.

„Бъдете все така амбицирани, да учите и да познавате правилата и красотата на българския език. Сигурен съм, че ще имате много успехи, защото добрата подготовка и неуморният труд са причина за високи постижения“, написа в специален поздравителен адрес към всички участници който кметът Здравко Димитров.

Подобни статии

Top