Наградиха участниците в конкурса „Народните будители и аз“

Днес беше официалната церемония по награждаването

Днес с официална церемония бе закрит 11-ят национален конкурс за индивидуално творчество „Народните будители и аз“, в който взеха участие 288 ученици от 69 училища от 21 области на България. За втори път в конкурса има и международно участие. Ученици от 5 училища в Молдова, българското неделно училище в Скопие, Северна Македония и гимназията „Г.С. Раковски“ в Болград, Украйна, се състезаваха с връстниците си от родината.

Всички те писаха есета, разкази, стихотворения, рисуваха и подготвяха мултимедийни презентации. Най-активни бяха младите художници, които нарисуваха 90 творби, почти толкова бяха и мултимедийните представяния по зададените теми от Възраждането – 89, с есета участваха 60 ученици, стиховете са от 32 млади творци, а разказите – от 7. За съжаление и през тази година в конкурса „Народните будители и аз“ нямаше възможност да се проведат съревнования между училищата с викторини.

Надпреварата между младите родолюбци по темата „По пътя на българската свобода“премина в два етапа.

Първият бе посветен на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, а вторият – на 145-годишнината от гибелта на Ботев и 148-годишнината от гибелта на Левски. Творчеството на учениците бе оценено от деветчленно жури, ръководено от академик Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели в България. Надпреварата между младите поети бе толкова равностойно, че журито присъди две първи награди. Призьорите са седмокласникът Персиан Иванович от училище „Алеко Константинов“ Перник със стиховтоверието си „На Ботев“ и десетокласничката Наталия Таранинова от училище „Никола Вапцаров“ – град Хаджидимово за стихотворението си „Блудният син“. Голямата награда за есе спечели десетокласничката Ева-Йоана Стаматова от Математическата гимназия в Пловдив. Нейното есе „148 години от обесването на Васил Левски“ й  даде право да го прочете на 19 февруари тази година на тържествения митинг в Пловдив. Първо място в същата категория е за Анелия Спахиева – седмокласничка от училището в Хаджидимово за нейното есе „Христо Ботев – по-жив от живите“.

1 2

Подобни статии

Top