Наградиха ученици и учители в състезанието за есе „Ботев и след него“

Безапелационен победител със специална награда за най-впечатляващ текст стана Илко Василев – учител по български език и литература, заместник-директор на ЕГ „Иван Вазов“

Проектът „Дъга на творчеството“ на район „Северен“ навлиза във финалната си фаза: най-амбициозното начинание – конкурсът за написване на есе на тема „Ботев и след него“ – днес кулминира в церемонията по награждаване на победителите.

Две категории състезатели изявиха свои  способности в областта на есеистичната форма – тази на учениците от 7. до 12. клас и на учителите от всички възрастови поколения в района.

В конкурса се включиха 19 ученици и петима преподаватели, които имаха възможност да пишат за онзи или онези български автори, които са белязали умовете и сърцата им, които при всяко препрочитане сякаш отварят път към осмисляне на индивидуалното, а и на общественото битие.

Много приятна изненада предизвикаха с  участието и присъствието на събитието ученичката от 6 клас Наталия Стоянова, която настоя да се включи, въпреки че не отговаря на предварително обявените възрастови условия, както и гражданинът от София Борислав Димитров, който пръв изпрати своя текст с думите: „ Темата изглежда важна и от голямо значение особено за нас, младите хора… ще се радвам, ако имам възможност да споделя с Вас своите размисли.

Представените текстове впечатлиха компетентното жури: „Ботев бе очакваният и несъмнен център на текстовете, но редом с него светеха имената на следовниците му – цялата палитра творци на българската литературна класика, но и съвременни имена като Дамянов, Цанев, Дубарова, Русков. Със своята добре аргументирана пристрастност есетата станаха отправна точка за размисъл кое в света на художествената фикция е преходно, а кое – вечно“.

Изключително горд бе целият ръководен състав на кметската администрация в „Северен“ да поздрави и възнагради младите автори и техните осмелили се да ги конкурират учители. Инж.Ральо Ралев и неговите заместник-кметове Л.Кътова и К.Георгиев лично поздравиха призьорите в амбициозното начинание.

1 2

Подобни статии

Top