Наградиха ВК Марица за Отбор на месец февруари

Волейболните шампионки няма да играят в първенството на Турция, искат създаването на Балканска лига

Женският волейболен шампион на България ВК Марица (Пловдив) беше награден за Отбор на месец февруари в традиционната анкета на Пресклуб България. „Жълто-сините“ станаха №1 в допитването до медиите за февруари след успехите си в Шампионска лига.

На брифинга в Пресклуб България присъстваха президентът Илия Динков и старши-треньорът Иван Петков.

През месец февруари момичетата на Иван Петков победиха като домакини френския шампион РК Кан (Кан) с 3:1 (17:25, 25:18, 25:12, 25:21) и руския Уралочка-НТМК (Екатеринбург) с 3:2 (25:19, 21:25, 25:17, 22:25, 20:18). Маричанки записаха три поредни победи в Шампионската лига като на 23 януари в собствената му зала беше победен и руският шампион Динамо (Москва) с 3:1 (25:23, 18:25, 25:23, 25:17).

Марица печели приза за четвърти път. Маричанки са били Отбор на месеца веднъж през 2016-та година и два пъти през 2017-а година.

„Миналия петък, на 29-и май, Марица потвърди участието си в групите на Шампионската лига за следващото издание. Все още не е ясно кога ще започне турнирът отново след прекратяването на  състезанията от началото на пандемията, но днес се провежда он лайн заседание на Евролигата и се очаква да станат ясни правилата“, съобщи президентът на клуба Илия Динков.

„Всяка година еволюираме като представяне. Ако запазим тази тенденция, ще бъдем щастливи. Всяка година нашият отбор търпи големи промени. Ще направим всичко възможно като качество и като селекция да надградим. Какво ще се случи обаче никой не знае“, сподели треньорът Иван Петков и побърза да подчертае, че яснота върху визията на отбора има. Въпросът е дали желаното ще стане реално, тъй като неизвестните са доста – срещу кои отбори ще се падне да играе Марица, каква ще е тяхната селекция, доколко българският отбор ще успее да привлече набелязаните състезателки.

„Трансферите вече започнаха, но обичайно Марица ги прави през юли“, каза Илия Динков. „Те, както винаги, зависят от финансовите възможности, но след извънредното положение заради COVID-19 сътресенията на бизнеса са повсеместни и пряко се отразяват  на спортните клубове. Волейболът не прави изключение“, подчерта главният шеф на 6-кратните шампионки на страната и първи вицепрезидент на федерацията.

Конкретното отражение на негативните последици ще стане ясно скоро. Илия Динков хвърли светлина и върху появилите се информации в медиите, че Марица може да играе в първенството на Турция.

„Няма такова нещо, това бяха просто сондажи, каквито имаше и с федерацията на Румъния. Преговори няма. Има обаче друг проект, който е реален и това е създаването на Балканска лига“, каза ръководителят на елитния клуб.

“Всички страни в региона имат интерес от такава формация, а след коронавирусната пандемия необходимостта от нея става още по-належаща”, добави Иван Петков.

Подобни статии

Top