Награждават най-активния „Читател на годината 2019“ в Асеновград

Кои са имената на най-ревностните почитатели на книгата според ГБ „Паисий Хилендарски“

Елин Пелин, Даниел Стийл и Токораз Исто са най-четените в автори през миналата година

Традиционната награда „Читател на годината“ ще бъде връчена от 12.20 часа на церемония в ОУ „Христо Ботев“

Със стартирането  на 2020 г. отправяме поглед към резултатите от дейността на библиотеката през 2019 г. През изминалата година библиотеката продължи да се утвърждава като културно, образователно и социално средище в града, като институция, която е отговорна към потребностите на хората и отворена към съвременните технологии и тенденции.

Градска библиотека работи в подкрепа на целите на ООН за устойчиво развитие, като основна задача е насърчаване на четенето и грамотността.

Библиотеката работи по различни програми с мрежа от партньори на регионално, национално и международно ниво.:

  • „По-близо до книгата” – за насърчаване на четенето
  • „Съхраняване и популяризиране на културното наследство”
  • „Повишаване на екологичната култура”
  • „Повишаване на дигиталната компетентност”
  • „Развитие, стимулиране и популяризиране на доброволчеството”
  • „ Стимулиране на ранното  детско развитие”
  • „В помощ на безработните лица”

Библиотечната статистика показва огромното разнообразие в читателските потребности и интереси.  Тя показва също и какви са мотивите на читателите да потърсят и разгърнат книгата.

Четенето при децата е свързано, както с прочит на литературата от задължителните списъци,  включващи предимно класически творби,  така и със съвременната литература, в която децата намират отговори на  въпросите, които ги вълнуват. Най- четените автори в детския отдел за миналата година са Елин Пелин, Джеф Кини, Иван Вазов и Ран Босилек.

Четенето при възрастните е свързано не само с обучението и  професионалните занимания и хобита,  но и като релакс. В топ класацията на авторите, предпочитани от по-големите са Даниел Стийл, Нора Робъртс и Сандра Браун.

Токораз Исто, Радичков и Христо Нанев пък са българските писатели, към книгите на които най-често са посагали през миналата година 1итателите на ГБ “ Паисий Хилендарски“ в Асеновград.

През 2019 г. са проведени рекорден брой библиотечни урока  – 121.

1 2 3

Подобни статии

Top