Награждават победителите в общинския конкурс „Бъди здрав с Пижо и Пенда“ в Асеновград

280 деца и младежи се състезават в конкурс за мартеница в Асеновград

Общо 280 деца и младежи се включиха в конкурса на НЧ „Родолюбие“ „Бъди здрав с Пижо и Пенда“. Освен от община Асеновград, в инициативата участват и млади творци от други населени места, сред които Бургас.

Участниците са на възраст от 3 г. до 13 г. Те твориха мартениците, пана и кукли. Конкурсът е с благотворителна цел, като все още не е решено за каква кауза да бъдат предоставени средствата. Когато бъде взето решението за това, ще бъде оповестено публично.

Целта на инициативата е да се насърчат творческите способности и въображението на децата и младите хора при изработката на мартеници. Така, участниците ще могат да обогатят знанията си за българския обичай и за първомартенската обредност.

Възрастовите групи, в които ще бъдат наградени включилите се в конкурса, са: до 7 г.; I-IV клас; V-VII клас; VIII-ХІІ клас. А категориите, в които ще бъдат оценявани участниците, са: „Мартеници“; „Кукла, пано или накит“; „Колаж”.

Част от критериите, по които ще се поставя оценката, са: оригиналност на изпълнението; техника на изпълнение; да отговаря на българската народна традиция; използвани материали.

Официалното награждаване на общинския конкурс „Бъди здрав с Пижо и Пенда“ и откриване на дарителската изложба-базар ще се състоят днес от 17:00 ч. във фоайето на НЧ „Родолюбие” в Асеновград, при строго спазване на противоепидемичните мерки.

 

Подобни статии

Top