Награждават заслужили железничари по повод празника им

Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на август.

Тази година това е 5 август, съобщиха от БДЖ. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България е свързан с историческия факт, че в началото на месец август през 1888 г. железопътната линия Цариброд-София-Белово е открита за международни превози като същевременно държавата откупува  и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

Историята им е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти но е богата и с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт, подчертават от БДЖ.

Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред.

И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг и достойно отстояване на престижа на железничарската професия.

От началото на 2018 г. до днес за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади във влакове и служители по експлоатация на товарните превози. По повод Деня на железничаря ще бъдат връчени плакети и парични награди на 36 служители, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

Подобни статии

Top