Налагат нов 10-дневен локдаун от понеделник. Вижте мерките!

Затварят заведения, фитнеси и спортни зали, кина, казина, театри, детски градини и ясли

Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици – продължават да се увеличават пациентите, които постъпват в лечебните заведения, както и в интензивни структури, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни, каза още той.

„Намираме се в предизборна кампания. Нека всички български политици, които твърдят, че се грижат за живота и здравето на българските граждани, че мислят за хората, да го докажат с делата си. Моля, нека ситуацията с ковид-19, която е световна криза, не се превръща в част от предизборната кампания на политическите партии да нес е превръща в знаме на говоренето на политиците. Господа и дами политици, ако не можете да станете част от решението на проблема с ковид 19, не ставайте част от проблема. Призовавам политическите лидери да предприемат необходимите действия, за да докажат грижата си към всеки човек в страната“, апелира здравният министър.

„Дали това е последна вълна, не знам дали това ще е така“, призна министър Ангелов.

Мерките:

 1. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене. Допускат се само доставки и вземания на храна за дома и офиса. Всички, които управляват ресторанти в хотелите, да организират изхранване в
 2. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, всичкитърговски обекти, предлагащи нехранителни стоки над 300 кв. м. Изключение за хранителните хипермаркети
 3. търговските центрове тип МОЛ
 4. преустановява се провеждането на конгресно-конференти мероприятия, семинари, обучения, тиймбилдинги и обучения.
 5. посещенията на фитнесите и зали за групови занимания, както и самостоятелниклубни комплекси и басейни.
 6. Културни и развлекателни мероприятия – кина, концерти, занятия на танцовото творческото и др.
 7. сватби, кръщенета и др., с повече от 15 човека
 8. всички колективни и състезателни мероприятия без публика
 9. групови туристически пътувания и екскурзии и групови посещения на туристически обекти
 10. забранява се оргаризирани масови прояви на открито
 11. на всички пазари, тържища и базари – организация за еднопосочно движение – метър и половина на посетителите. Маските ще бъдат задължителни.
 12. Преустановяват се присъствените учебни занятия, в т.ч. учебни практики и изпити в училищата. Обучение в електронна среда.
 13. Групови и извънкласни занимания се преустановяват в училищна и извънучилищна среда.
 14. Преустановява се присъственият учебен процес във ВУЗ-овете, изключение щесе направи за клинични дисциплини и стажовете на студенти-медици и държавни изпити при съответните мерки.
 15. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли.

За всички мерки ще бъде издадена съответната заповед от здравния министър.

„10 дни е минималният срок, който слагаме. нека да видим какъв ще бъде резултатът“, каза проф. Ангелов.

„На трето място сме по заболеваемост на Балканския полуостров“, съобщи доц. Ангел Кунчев.  „По отношение на 14-дневната смъртност сме на 4 място в Европа и на първо място на Балканския полуостров“, добави той.

Подобни статии

Top