Намалиха присъдата на шофьор без книжка, убил гаджето и приятеля си край Пазарджик

6 години и 8 месеца ще лежи в затвора Олег Чавдаров

Пловдивският апелативен съд намали с една година и 4 месеца 8-годишната присъда на шофьора, убил при катастрофа 18-годишния си приятел и 22-годишното си гадже на пътя между селата Ветрен дол и Братаница, Пазарджишко. Така наказанието, което 18-годишният Олег Чавдаров ще изтърпи, е 6 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Тежката катастрофа станала на 29.10.2017 г. около 18.00 ч.  Чавдаров, момичето, с която живеел на семейни начала, и най-добрият му приятел се връщали от баня в село Варвара. Олег карал без да притежава свидетелство за правоуправление и със скорост над 100 км/ч. Постоянно изпреварвал колите с БМВ-то си, като преди това употребил наркотик. При един от опитите да задмине поредния автомобил видял, че няма да успее и се върнал в своята лента, като по-рязко извил волана, изгубил контрол над колата и се блъснал в крайпътно дърво. При удара на място загинали двамата му спътници – 22-годишната Нина и 18-годишният Наско.

Чавдаров бе осъден по съкратената процедура от Пазарджишкия окръжен съд, след като призна вината си. Заради това магистратите са определили наказание от 12 години лишаване от свобода, което е намалено с 1/3 и така пишман шофьорът е получил  8 години затвор.

И Олег, и близките на загиналите са обжалвали присъдата  пред Пловдивския апелативен съд.

Апелативните магистрати са счели обаче, че наказанието на подсъдимия трябва да се намали, като се вземат предвид младата възраст на водача – 18 години, фактът, че при катастрофата той е загубил жената, с която живеел и най-добрия си приятел. Затова съдът наложи наказание от 10 години лишаване от свобода, като след задължителната редукция с 1/3  поради проведеното съкратено съдебно следствие, санкцията става 6 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Снимка: Dir.bg

Подобни статии

Top