Намалиха присъдата на украинския тираджия, затрил бременна и мъжа й на магистралата

4 години и 8 месеца ще лежи в затвора Станислав Пислар

Пловдивският апелативен съд намали от десет години и шест месеца на седем години присъдата на украинеца Станислав Пислар, който е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души, настъпила при катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Тъй като делото е било разгледано по съкратената процедура, в съответствие с предвидената от законодателя привилегия, санкцията е била намалена с 1/3, като съдът е определил окончателен размер от четири години и осем месеца на наказанието лишаване от свобода.

С присъда от 10.06.2019 г. Окръжен съд – Пловдив призна Пислар за виновен в това, че на 28.05.2018 г., на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив, 32-годишната Северина Коралска и 34-годишният Ивайло Минчев бяха размазани на място при тежкия пътен инцидент. Младата жена била бременна в осмия месец и мъжът й я карал на преглед в София. Окръжните магистрати постановиха 7-годишна присъда за украинския тираджия и му отнеха книжката за срок от 7 години. Припомняме, че Пислар е управлявал тежкотоварния камион под влиянието на наркотични вещества /тетрахидроканабинол/.

7 години затвор за украински тираджия, затрил бременна и мъжа й на магистралата

Апелативният съд е изменил присъдата на първия съд, като е приел, че от подсъдимия е било извършено само едно нарушение на Закона за движение по пътищата, поради което не е налице и квалифициращия признак особено тежък случай, така както е приел Окръжния съд.

От изготвената авто-техническа експертиза и материалите по делото   се установява, че товарният автомобил се движел със 79 км/ч при ограничение на скоростта в участъка от 90 км/ч. Поради разсейване, водачът му не наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си и  не възприел табелите за стеснението на пътя за ремонт и не насочил своевременно товарния автомобил в лявата лента. Въпреки ясните предупреждения за предстоящи препятствия на пътното платно, той не забелязал паркираното там ремарке, като осъзнал опасността в момента, в който достигнал задната му част. Едва тогава навил волана рязко наляво, като маневрата насочила товарния автомобил към северното платно на магистралата. Подсъдимият напълно загубил контрол върху управлението на композицията, която разрушила разделителната мантинела и навлязла в лявата лента на северното платно на магистралата, където ударила движещия се там лек автомобил „Ауди А8“, в която пътували пострадалите.

Според апелативните магистрати, наркотикът е бил фармакологично неактивен

Апелативният съд е приел, че така описаните факти са получили непълна и противоречива интерпретация по отношение на каузалния принос на всяко едно от вменените от прокуратурата четири нарушения на правилата за движение по пътищата, което е рефлектирало и върху неправилните изводи на първия съд за правната квалификация на обвинението като особено тежък случай.

1 2

Подобни статии

Top