„Намерени фрагменти от града“ показват в пловдивската галерия „Резонанс“

„Намерени фрагменти от града“ е името на   изложбата, която се открива тази вечер в галерия „Резонанс“. Неин автор е  на Марико Хори от Япония.

Марико Хори (1985) е японски визуален артист, базиран в момента в Белград /Сърбия/ или Амстердам /Холандия/. Завършва архитектура в университета  „Киото Сейка“ в Япония. Нейните творби, състоящи се главно от инсталации, са проучване и изследване върху алтернативен тип архитектура без изграждане, чрез умерен, но характерен начин за избор на материали и разполагането им в пространството идейно.

Интересите на Марико Хори са в „атмосферата“ и „Ма“- японска дума, която съдържа концепцията за несъществуваща територия, за да се определи континуум, който обхваща както пространството, така и времето. Например в израза „интервалът между“ или „пауза във времето“ отначало може да изглежда, че между структурите няма нищо, но всъщност има „Ma“, празнота, празно пространство или време. По отношение на пространството и времето има много тънка разлика.

Марико Хори изследва начина, по който съществуват обектите. Особено внимание обръща на пространството между тях, тъй като всеки обект носи със себе си много места, които имат нужда от своето пространство в  разгърнат смисъл. Една специална аура или атмосфера, която само нещата, съществуващи отдавна носят. Създадена от времето и прилива на пространство, тази специална атмосфера Марико описва като „усещане за съществуване“.

Марико Хори се опитва да намери възможности да пресъздаде определена атмосфера, „усещане за съществуване“ отвъд концептуалното значение. Тя се стреми качествено да сподели чувствата. Независимо от факта, че е учила архитектура, Марико престава да харесва чертаенето на съвременни архитектурни планове от момента, когато е по-привлечена от естетическите аспекти на старините. Тя се чувства неспособна да пресъздаде това чувство на устойчивост, стабилност и трайно съществуване, което носят старите неща. Освен това ѝ се струва, че съвременните общества строят  прекалено много сгради, които в крайна сметка са излишни.

Марико Хори вярва, че една от следващите стъпки за архитектурата е да се опита да създаде алтернативни пространства без постройки. Този нов тип архитектура би могъл да бъде „атмосфера“ сам по себе си. В своята практика тя експериментира с различни материали като видими обекти/предмети с особен вид аура, въздух, мирис,  звуци, светлини, прах/  чрез въображението си , за да  намери нов възможен опит, който да е творчески, фантазен и в същото време реален.

Изложбата се открива днес от 18 часа. 

Подобни статии

Top