Намериха реставратори за възстановяване на чешмата на Каварджията в Асеновград

1200 лв. са събрани до момента от дарения за реставрацията на старинната чешма

Екип реставратори с ръководител Ивайло Владимиров е извършил оглед на старинната чешма на Каварджията в Асеновград. Чешмата трябва да бъде реставрирана, а инициатор за  възстановяване на състоянието на историческата ценност е асеновградчанинът и общественик Христо Коватлиев. Той се е свързал с екипа реставратори, съобщиха от община Асеновград.

„Те са изключително подготвени и се славят с добро име из техните среди. Те са автори на реставрацията на банята в Банкя. Единият от реставраторите в момента е с ангажимент в Италия. След като се върне, постепенно ще се пристъпи и към реалната работа по чешмата на Каварджията и пространството около нея. Към реставрацията ще се включат и каменари от Асеновград“, увери Коватлиев.

Той припомни, че средства за реставрацията се събират от дарения. До момента са осигурени 1200 лева. Крайната сума, необходима за реализирането на идеята, не е уточнена. Тя ще стане ясна и обявена, след като се направи оценка върху пространството около обекта.

Този проект е поредното доказателство за доброто сътрудничество и подкрепата на община Асеновград към гражданските инициативи. За да стане възможна реставрацията на Чешмата на Каварджията бе издадено строително разрешение, което заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров връчи официално на Христо Коватлиев преди месец.

Подобни статии

Top