Намесиха и Бойко Борисов в делото за радикален ислям в Пазарджик

Адвокати намесиха и премиера Бойко Борисов

в делото за радикален ислям в Пазарджик. На днешното заседание пловдивският адвокат Красимир Елдъров, който защитава част от 14-те подсъдими за разпространение на идеите на „Ислямска държава“, настоя съдът да изиска от външно министерство снимки от посещението на министър-председателя в Саудитска Арабия през ноември, миналата година.

Пред съдебния състав топ адвокатът обоснова искането си с факта, че на снимките ясно се виждало, как на официалната среща между Борисов и негово величество Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, зад тях е официалното зелено знаме на Саудитска Арабия, а надписът на него бил същия, като този на  надписите в джамиите в Пазарджик.

„Идеята е да получим официалните снимки от посещението на премиера, а не да вземаме фотоси от медиите, а също да разберем дали този надпис е опасен“, коментира пред DCNEWS адвокат Елдъров.

Елдъров поиска да разбере и каква е символиката на танца със саби, в който се включиха българският премиер и Симеон Сакскобурготски, поиска да знае още адвокатът.

Адвокати поискаха нова теологична експертиза

На днешното заседание бяха изслушани доказателствените искания на държавното обвинение и адвокатите на подсъдимите. Прокурорът по делото Недялка Попова настоя да се види дали на сватбата в Пазарджик, на която се е проповядвал радикален ислям, са присъствали австрийци от град Линц, както и за контакти на Муса с хора от Грац.

Адвокатката на Ахмед Муса – Елвира Панкова пък настоя да се направи нова експертиза с ислямски теолог, засягаща книгата „Вероотстъпване” и проповедите на нейния подзащитен Ахмед Муса. Панкова поиска също експертът да проследи в исторически план възникването на различните течения в исляма и тяхното развитие.

Към искането на адвокат Панкова се присъедини и Красимир Елдъров, който защитава двама от подсъдимите. Подсъдим по делото е и асеновградчанинът Стефан Димитров – Тефик. Той е и единственият, който се появи с белезници в залата днес, тъй като е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по делото за побоя над децата-гребци в Асеновград.

Ползвани ли са СРС-та?

Елдъров поиска също и записите от разговори по телефони между подсъдимите от времето, когато те бяха в ареста. Той припомни, че по време на делата за мерките им, обвинението е представило данни, че те са разполагали с мобилен телефон в ареста и са получавали кореспонденция чрез него. Адвокатът поиска цялата документация, от която да се види било ли е официално изискано от съда ползване на СРС-та и подслушване в килията, където са били настанени всички подсъдими.

Съдебният състав трябва да се произнесе по депозираните доказателствени искания в 16:00 ч.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top