Наново искат пари за свлачището под Асенова крепост

Финансирането се бави вече близо половин година

Община Асеновград отново ще настоява държавата да отпусне пари за укрепване на свлачището под Асенова крепост. Сумата е в размер на 300 хиляди лева и ще бъде поискана от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Финансирането се бави вече близо половин година, след като още през октомври градската управа поиска помощ от държавата.

С парите трябва да се изгради система от съоръжения, която да спре свлачищния процес. Укрепването ще се извърши с пилоти и Г-образна конструкция.  Ще се построи и отводнителен канал и ще се възстанови пропадналия пътен участък, обясни кметът на града д-р Емил Караиванов.

По думите на кмета мястото се следи непрекъснато. В момента няма ново свличане на земна маса, въпреки дъждовете и снеговете в зимния сезон. Забавеното финансиране налага районът  да бъде обезопасен с чували, метални пана и предпазни ленти.

Ако държавата откаже да даде пари за укрепителни и възстановителни дейности Общината е готова да финансира изготвянето на работен проект. „Ще предвидим актуализиция на бюджета и ако се наложи сами ще извършим строителството за окончателно спиране на свлачището“, каза още градоначалникът.

Дължината на пропадналия участък е около 50 метра, а свлачището е погълнало  половината от пътното платно. Там денонощно дежури полицейска охрана, а движението в участъка на тежкотоварни автомобили е забранено.

Подобни статии

Top