НАП пусна мобилно приложения за касови бележки

Услугата е безплатна и се предлага за iOS и Android устройства

НАП пусна мобилно приложение, което следи за фалшиви касови бележки.

„Над 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори, проверявайки дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви. Това е възможно с мобилното приложение на НАП, което сканира QR кода върху бележката. Повечето апарати вече печатат бележките с кодове, като до края на януари 2020 годината те ще станат задължителен реквизит за всеки касов бон“, разказаха по този повод от Агенцията.

За по-малко от година чрез приложението са инспектирани над 300 000 бележки. Нито една от тях не е била фалшива.

Проверката е в две фази: първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка. Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

Освен с функция „Данъчен инспектор“, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен  статус, данъчен календар и  справка за регистрация по ДДС.

Мобилното приложение на НАП е безплатно и се предлага за iOS и Android устройства. 

Подобни статии

Top